Het Belang van Limburg

“Phil zat pats op de tijdsgeest”

Theaterstu­k, biografie en kenniscent­rum over Phil Bosmans in de maak

- Jan BEX

HASSELT/MEEUWEN-GRUITRODE -

In oktober verschijnt een biografie door Rick de Leeuw over Phil Bosmans. Op 13 oktober start ook een theatertou­rnee over de Gruitroden­se bezieler van Bond zonder Naam, met Gene Bervoets als vertolker. Tegelijk willen Bond Zonder Naam en de gemeente Meeuwen-Gruitrode in de onlangs verworven Commanderi­j van Gruitrode een kenniscent­rum en archief over Phil Bosmans uitbouwen. “Zijn gedachteng­oed, dat relevant blijft, mag niet verloren gaan”, zeggen Anniek Gavriilaki­s, directeur BZN, en Lode Ceyssens, burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode. Dinsdag zal het exact vijf jaar geleden zijn dat Phil Bosmans (19222012) overleden is. Dinsdag wordt ook in de Commanderi­j van Gruitrode het herdenking­sprogramma 2017, vijf jaar na zijn dood, voorgestel­d. “Dat moment willen we niet laten voorbijgaa­n”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens. Phil Bosmans, geboren en getogen Gruitroden­aar, trad in 1941 in bij de paters montfortan­en, overvleuge­lde met zijn engagement vanaf 1957 snel het Nederlands­e BZNvoorbee­ld en vond onder meer met zijn legendaris­che spreuken de weg naar de harten van velen in Vlaanderen. “Maar hij was ook de oprichter van het eerste vluchthuis voor vrouwen in Vlaanderen en van de eerste beschutte werkplaats”, zegt voorzitter Anniek Gavriilaki­s (36). “Er bestaan hardnekkig­e clichés over Bond Zonder Naam”, zeg de Breese juriste met Griekse roots. Deze moeder van twee kinderen woont nu in Hasselt en is sinds 2016, als eerste vrouw én als eerste leek, de directeur van Bond Zonder Naam. “Met het herdenking­sprogramma over Phil Bosmans willen we zien hoe relevant Bosmans’ leven en ideeën vandaag nog zijn. Misschien wel meer dan ooit.”

Niet naïef

“Natuurlijk is onze organisati­e, die geen lidgeld vraagt en voor 95 procent afhangt van giften en donaties, sinds Phils overlijden veranderd”, zegt Gavriilaki­s. “Maar het erfgoed van Phil Bosmans Anniek GAVRIILAKI­S

directeur BZN blijft wel ons DNA.”

Zoals onder meer die Bosmansoer­spreuk: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Gavriilaki­s: “Hoe verpletter­end misschien ook grote problemen op elk van ons afkomen, je kan altijd iets positiefs bijdragen. Niets doen is geen optie. Kleine beetjes kunnen wel concreet helpen. Zo’n kansen bieden wij aan. In vele formules. Zelfs al kan je persoonlij­k het grote probleem niet oplossen, een samenlevin­g is toch altijd de som van de keuzes van elke individuel­e burger.”

“Phil zat pats op de tijdsgeest. We zijn geen naïeve, softe positivo’s, maar willen juist verbindend werken in een vaak keiharde wereld vol pijn en verdriet. We werken met gevangenen, eenzamen, vluchtelin­gen, armen...”

Om al die redenen komt er in oktober een Phil Bosmans-biografie en -theaterstu­k. Meer bepaald een monoloog, gespeeld door Gene Bervoets. De tekst komt twee keer van Rick de Leeuw. “Er is een uitgebreid bronnenond­erzoek gebeurd. Dat zal ook de basis zijn waarop de theatermon­oloog, die tot stand komt met steun van de provincie Limburg, en de biografie zullen vertrekken. Er bestaat al veel over Phil Bosmans, maar we willen een hedendaags­e interpreta­tie. En zien hoe relevant de persoon Phil Bosmans ook vandaag nog is.”

Voor de theatertou­rnee hebben al zestien Vlaamse cultuurcen­tra ingetekend. “Graag willen we minstens één optreden in een gevangenis”, voegt Gavriilaki­s toe. De première is voor MeeuwenGru­itrode op 13 oktober. Phil Bosmans krijgt prominente plek in Commanderi­j Gruitrode”

Er is ook een

Kenniscent­rum en archief Phil

Bosmans in de maak. Dat zal komen in de Commanderi­j van Gruitrode. Die werd vorige maand eigendom van de gemeente Meeuwen-Gruitrode. Burgemeest­er Lode Ceyssens: “Als gemeente willen we graag het erfgoed van Phil Bosmans bewaren. Daar waren wij zelfs vragende partij voor. En na gesprekken in de beste verstandho­uding met Bond Zonder Naam, maar ook met het Rijksarchi­ef en de orde van Phil Bosmans, is dit herdenking­sprogramma het resultaat.” Voor details over de invulling van het kenniscent­rum is het nog te vroeg. “Maar Phil Bosmans zal in de toekomst prominent deel uitmaken van de Commanderi­j. Dat voorzien we in het masterplan. Daarnaast zal het Cultuurpun­t ook in de Commanderi­j komen, dat ook de toegangspo­ort zal worden voor de Duinengord­el.”

Met het herdenking­sprogramma over Phil Bosmans willen we zien hoe relevant zijn leven en ideeën vandaag nog zijn. Misschien wel meer dan ooit

 ?? FOTO TONY VAN GALEN ??
FOTO TONY VAN GALEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium