Het Belang van Limburg

Gaia eist verbod op tijdelijk slachthuis

- Shauni DEFERM

Dierenrech­tenorganis­atie Gaia vraagt dat de rechter een definitief exploitati­everbod oplegt aan het tijdelijk slachthuis van de stad Genk. De stad organiseer­t een pop-up slachthuis tijdens het islamitisc­he offerfeest waar onverdoofd wordt geslacht. In september vorig jaar probeerde Gaia tevergeefs haar gelijk te halen voor de burgerlijk­e rechtbank in Hasselt, in een gelijkaard­ige zaak tegen de stad Beringen. Enkele dagen nadien trokken ze ook de stad Genk voor de rechter in Tongeren, maar ook dat liep toen af met een sisser. Het slachthuis in Genk zou immers al de week erna openen waardoor de rechter het niet ernstig vond om op zo’n korte tijd te beslissen over een dagvaardin­g van 19 pagina’s. De zaak werd uitgesteld en het slachthuis kon voorlopig open. Ann DE GREEF Directrice Gaia Vrijdag werd de zaak in de rechtbank van Tongeren wel afgehandel­d. Gaia beweerde dat Genk niet de juiste vergunning­en in handen had om het slachthuis uit te baten. “Je moet niet enkel een stedenbouw­kundige vergunning hebben voor het gebouw, maar ook een functiever­gunning. Met andere woorden: elke keer dat je een andere functie aan het gebouw geeft – in dit geval maak je er twee dagen een slachthuis van – moet je er een geldige vergunning voor hebben. Maar die zien we nooit”, stelde hun raadsman. Volgens de directrice van Gaia, Ann De Greef, gaat het hen vooral om het dierenleed tegen te gaan. “In tijdelijke slachthuiz­en heeft men minder kennis en hanteert men een andere manier van werken dan in een permanent slachthuis. De dieren worden daardoor heel anders behandeld.”

De stad Genk reageerde echter dat zij de opgelegde procedures wel correct heeft gevolgd. De advocaat van de stad waarschuwd­e ook dat een verbod verregaand­e gevolgen kan hebben. Bij een definitief verbod om een (tijdelijk) slachthuis in te richten wordt de bevoegdhei­d van het FAVV weggevaagd. Bovendien zou de rechter een standpunt opleggen terwijl de politici het nog niet eens zijn over het onverdoofd slachten

Het vonnis volgt op 10 februari.

In tijdelijke slachthuiz­en heeft men minder kennis en hanteert men een andere manier van werken dan in een permanent slachthuis

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Bij het offerfeest richtten Genk en Beringen een tijdelijke slachtvloe­r in waar schapen onverdoofd geslacht werden. Gaia wil dit via de rechtbank verbieden.
FOTO CHRIS NELIS Bij het offerfeest richtten Genk en Beringen een tijdelijke slachtvloe­r in waar schapen onverdoofd geslacht werden. Gaia wil dit via de rechtbank verbieden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium