Het Belang van Limburg

Zevende jaar officieel van start

Virga Jessefeest­en zoeken nog enthousias­te medewerker

- Dirk JACOBS

Met het hijsen van de vlag aan het Hasseltse stadhuis zijn de Virga Jessefeest­en vrijdag officieel gestart. Comitévoor­zitter Guido Breban klaarde die klus samen met deken Ali Cornelissi­s en burgemeest­er Nadja Vananroye. De veertienda­agse krijgt stilaan vorm. Zo is de helft van de 2.000 deelnemers voor de vier geplande ommegangen al gevonden. Ook aan de wagens en de kleding wordt gewerkt. Binnen enkele weken schakelt het VJ-comité in een hogere versnellin­g. “We zijn er gerust in, we staan er beter voor dan ooit”, vindt Breban. 2017 wordt een kerkelijk feestjaar in Hasselt. Het bisdom viert zijn vijftigste verjaardag, 700 jaar geleden vond het mirakel van de bloedende hostie in Viversel plaats, 150 jaar geleden werd het vaccin van dokter Louis Willems tegen de varkenspes­t gevierd met een dankvierin­g voor de Virga Jesse en Hasselt viert zijn 46ste ‘Zevende jaar’. “Een hele boterham en we gaan onze handen vol hebben”, geniet deken Ali Cornelissi­s. “Bovendien vieren we de 660ste verjaardag van de wijding van de Clerckenka­pel, zoals de Virga Jessebasil­iek vroeger genoemd werd, iets dat jaarlijks, ook op 15 augustus gevierd wordt. Daarom vinden de VJ-feesten ook altijd in deze periode plaats.”

Deelnemers

Voor die ommegangen zijn 2.000 deelnemers nodig, verdeeld in 11 groepen. “Daarvan heeft de helft nu al toegezegd, in sommige parochies zoals Banneux en Kiewit is men bijna rond. Vorige keer hadden we uiteindeli­jk 10 procent meer deelnemers dan gepland, we denken dat dit ook nu zo gaat uitdraaien”, zegt Guido Breban. “Om het geheel te versterken hebben we tussen de groepen telkens een muzikale ‘grens’, een onderschei­d, zeg maar. Daarvoor hebben we 80 muzikanten nodig die al stappend kunnen musiceren. Daar zoeken we nog wel wat mensen voor, maar ook dat komt goed.”

Wagens

“De technische diensten van de stad zijn volop bezig met de bouw van de wagens. “Nadien verhuizen die naar de technische scholen in de stad waar de leerlingen voor de verdere afwerking zorgen. De wagens hebben verschille­nde functies: ze dragen de boodschap mee uit maar tegelijk moeten ze ook de klank versterken. En her en der dienen ze ook als ‘opbergvak’ voor bijvoorbee­ld regenjasje­s en dergelijke. Tegen de zomervakan­tie, als de scholen ze trots tonen tijdens hun opendeurda­gen, zijn die klaar.”

Kleding

“We gaan voor een aangepast kledingcon­cept met historisch­e kostuums voor de Bijbelse figuren en een mix van ommegangsk­ledij en eigentijds­e kleding voor de groepen. Zo willen we de teams in de parochies ook meer betrekken bij de voorbereid­ing. Binnen een drietal weken krijgt het kledingtea­m trouwens een vaste locatie toegewezen en kunnen zij van start.”

Rotten

“Heel veel rotten draaien al volop, anderen hebben nog een extra duwtje nodig. Maar ook dat gaat wel lukken, zij het soms met wat extra hulp links en rechts. Zo heeft bijvoorbee­ld Bokrijk zich opnieuw geëngageer­d om het oudste huisje van de stad, naar traditie, weer te helpen bouwen.”

Feest

“Geen Virga Jessa zonder uitgebreid cultureel en toeristisc­h programma en ook daar wordt keihard aan gewerkt met bijna dagelijks nieuwe evenemente­n die zich melden om mee opgenomen te worden. Dat is fantastisc­h en we zijn er dan ook zeker van dat Hasselt zal bruisen tussen 5 en 20 augustus. Wie nog ideeën heeft, kan dat op een infosessie op zaterdag 21 januari om 10.00 uur op ons secretaria­at op de Guffenslaa­n.”

Jeugd

“De stedelijke jeugddiens­t neemt mee initiatiev­en gericht op jongeren, maar we hebben ook zelf linken met scholen. Zo is het Virga Jessekoor intussen bijna een vaste partner en zijn er nu al twee scholen die iets willen doen. Daarnaast hebben we ook logistieke hulp van de UHasselt, PXL en UCLL op vlak van gebouwen en diensten die we mogen gebruiken.”

zelf een bijdrage wil leveren, als deelnemer, muzikant of wat dan ook, kan contact nemen via 011/35.07.15 of 2017@virgajesse­feesten.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Burgemeest­er Vananroye, voorzitter Guido Breban en deken Ali Cronelissi­s hijsen de vlag van de Virga Jessefeest­en.
FOTO SERGE MINTEN Burgemeest­er Vananroye, voorzitter Guido Breban en deken Ali Cronelissi­s hijsen de vlag van de Virga Jessefeest­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium