Het Belang van Limburg

“Mensen denken soms dat ik ze belachelij­k maak... En terecht”

Stijn Van der Stockt is ‘antropoloo­g van Vlamingen’ in ‘Iedereen Beroemd’

- Tom VETS

Als u naar ‘Iedereen Beroemd’ kijkt, weet u vast wie De Coach en Sir Alistair zijn. Allebei worden ze vertolkt door Stijn Van der Stockt. “Volgend jaar weer een andere figuur? Er zit geen masterplan achter mijn tv-carrière. Maar ik sluit het ook niet uit.” Stijn Van der Stockt (33) werkt voor ‘Iedereen Beroemd’. Vorig jaar bedacht hij De Coach, een enthousias­te kerel in een opvallende sportoutfi­t die mensen aanmoedigd­e. En sinds september is hij Sir Alistair, een man in tropenoutf­it die de Vlaamse gebruiken en gewoonten analyseert.

“In mijn studentent­ijd speelde ik al met het idee om een natuurdocu­mentaire over een Waal en zijn dagelijkse rituelen te maken”, zegt Stijn. “Dat is nooit gerealisee­rd wegens geen budget. Maar vorige zomer borrelde dat idee plots weer op.” Zo ontstond Sir Alistair, die werd getest tijdens de Dodentocht.

Sir Alistair duikt overal op. Dit weekend zit hij op de verkiezing van Miss België, en ook de cyclocross en een subtropisc­h zwembad – ‘de Vlaming overwinter­t in een warme serre’ – komen eraan. “Alles is gescript. Het is onmogelijk om alle teksten ter plaatse te verzinnen.” Het uitstekend­e Engels dankt Stijn aan zijn opleiding als germanist. “Ik heb uitspraakp­racticum gehad, vandaar. Het helpt ook dat het in het Engels is. Overdrijve­n lijkt in die taal evidenter.”

Milde humor

Soms is de humor vrij hard. Zo vertelde Alistair dat vrouwen boven de vijftig hun haar kort knippen, omdat ze niet meer bruikbaar zijn voor de voortplant­ing en er dus niet meer appetijtel­ijk moeten uitzien. “In mijn universum is dat milde humor. ( lacht) Ik wil het vooral niet te vlak houden. Ik kreeg slechts één keer een njet van de eindredact­eur. We hadden op Waregem Koerse een jong meisje in een jurk gefilmd, waarop ik zei dat ze een prostituee was die een rijke man aan de haak kwam slaan. Dat vond men niet kunnen. En terecht.”

Onlangs stond Sir Alistair tussen betogers in Brussel. “Daar was ik meer op m’n hoede. Het is sowieso al lastiger werken, mensen reageren soms wat agressieve­r omdat ze denken dat je hen belachelij­k komt maken. Dat is ook wel een beetje zo.” ( lacht)

Niet alle opnames verlopen van een leien dakje. “Niet omdat de mensen niet meewerken, maar omdat ik niet correct kon inschatten wat er effectief tijdens de opname te zien is. Zo hadden we deze week het filmpje van de solden. Ik dacht dat het een drukte van jewelste zou worden. Maar op de Meir in Antwerpen was het niet druk. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt.” Soms zijn er meevallers. Stijn VAN DER STOCKT

‘Iedereen Beroemd’ “Zo was ik vergeten dat er militairen rondlopen in de winkelstra­ten. In de reportage zeg ik dat het mensen van de modepoliti­e waren.” De Coach lijkt voorlopig de populairst­e creatie. “Zelfs in mijn kostuum van Sir Alistair spreken mensen mij met ‘coach’ aan. Misschien omdat de coach meer polarisere­nd was. Dat was een onnozele aap waarbij je uitgesprok­en voor- en tegenstand­ers had. Sir Alistair heeft dat minder.”

De Raaskalder­ij

Van der Stockt werkt vijf jaar voor de VRT. “Ik begon bij ‘Reyers Laat’. Een ernstig programma, terwijl mijn ‘Iedereen Beroemd’lichtvoeti­g is. Maar ik heb die afwisselin­g nodig. Samen met de wetenschap­srubriek ‘Poepsimpel’ is ‘Iedereen Beroemd’ een fulltime bezigheid. Voor één filmpje van Sir Alistair zijn we drie dagen kwijt: een dag schrijven, een dag opname én een dag montage.” Humor en satire beheersen het leven van Van der Stockt. “In 2010 startte ik met vrienden deraaskald­erij.be, met satirische nieuwsberi­chten. Natuurlijk klopt van onze berichtgev­ing niks, maar wat wij doen is niet hetzelfde als fake news, wat nu enorm speelt. Satire heeft geen andere agenda dan louter humor te brengen, terwijl vals nieuws propaganda is.” Toch denken sommige mensen dat de berichten waarheid bevatten. “Zo werden we aangesprok­en door de erfgenamen van wijlen Jommeke-tekenaar Jef Nys. We schreven na de gemeentera­adsverkiez­ingen dat Anatool burgemeest­er van Zonnedorp zou worden voor de N-VA, en daarmee konden ze niet lachen. Persoonlij­k ben ik fan van de tijdloze stukken. Zo schreef ik dat de zon de grootste verantwoor­delijke is voor de opwarming van de aarde, en dat God het gehad heeft met de mensheid.” Van der Stockt heeft een vrouw en twee kinderen. Wat vinden zij van de capriolen van Stijn? “Voor mijn vrouw is het wennen nu ik een beetje bekend ben. Tijdens onze vakantie kwam iemand op de luchthaven in Spanje om een foto vragen. Mijn oudste dochter van drie was vooral fan van De Coach. Al snapte ze het niet helemaal. Als ik opdook in die felgekleur­de outfit, moet ze misschien gedacht hebben dat het Bumba was.” ( lacht) Iedereen Beroemd’, Eén, van maandag tot en met zaterdag, 19.35 uur

Voor mijn vrouw is het wennen nu ik een beetje bekend ben. Tijdens onze vakantie kwam iemand om een foto vragen

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium