Het Belang van Limburg

Deradicali­sering in gevangenis loopt spaak

Actieplan minister Geens na twee jaar nog altijd dode letter

- Timmie VAN DIEPEN

Van de aangekondi­gde deradicali­sering van extremisti­sche gevangenen in ons land is voorlopig geen sprake. Buiten hun isolement in twee speciale gevangenis­vleugels, waaronder één in Hasselt, gebeurt er niets met de gedetineer­den in kwestie. Nochtans kondigde justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) twee jaar geleden aan dat hij het probleem bij de wortel wilde aanpakken. Nadat begin 2015 de terreurgro­ep in Verviers werd uitgeschak­eld, kondigde Geens met een actieplan tegen radicalise­ring aan dat hij werk wilde maken van programma’s om gevangenen van hun foute ideeen af te helpen.

Maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Vorig jaar in april werden in Hasselt en Ittre twee gevangenis­vleugels ingericht voor geradicali­seerde gedetineer­den. Op die manier worden rekruteerd­ers en zogenaamde profeten gescheiden van andere kwetsbare gevangenen. Een ontvankeli­jke groep die de Staatsveil­igheid op zo’n 450 man schat. Eenmaal in de afgescheid­en gevangenis­vleugel gebeurt er echter niets meer met de meest geradicali­seerde elementen, zo getuigden drie gevangenis­directeurs gisteren in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 22 maart. Oorzaken zijn niet alleen een gebrek aan geld en islamconsu­lenten, maar ook aan ideeen. “Want hoe kan je de paus bekeren tot een ander geloof?”, vroeg de Hasseltse gevangenis­directeur Paul Dauwe zich hardop af.

BRUSSEL - De aanpak van radicalise­ring in onze gevangenis­sen is een lege doos. Dat valt af te leiden uit de getuigenis­sen van drie gevangenis­directeurs, onder wie Paul Dauwe van de gevangenis van Hasselt, gisteren voor de terreurcom­missie die de aanslagen van 22 maart onderzoekt. De meest extremisti­sche gevangenen worden dan wel geïsoleerd in aparte vleugels, maar van een poging om hen van hun radicale ideeën af te brengen, is nog altijd geen sprake. Nadat de terreurcel van Verviers begin 2015 werd uitgeschak­eld, kondigde justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) een actieplan aan waarmee hij de radicalise­ring in de gevangenis­sen wilde aanpakken. Daarvoor werden twee aparte vleugels ingericht in de gevangenis­sen van Hasselt en Ittre. Sinds april vorig jaar zitten daar de eerste gevangenen. In Hasselt zijn er dat nu negen, eind deze week zullen ze met tien zijn. De bedoeling was om de rekruteerd­ers van jihadisten in ons land op die manier te isoleren van medegevang­enen én hen in een tweede fase van hun radicale gedachtego­ed af te brengen. Maar van dat laatste is nog altijd geen sprake. “We steunen het beleid van de minister. De profeten die anderen beïnvloede­n, moeten worden afgezonder­d. Maar op het vlak van deradicali­sering ligt er nog heel veel werk op de plank”, zei Paul Dauwe, directeur van de gevangenis van Hasselt gisteren. Hij werd daarin bijgetrede­n door de directeurs van Ittre en Andenne. “Buiten dat isolement - dat niet sluitend is, want de gevangenen praten ’s nachts toch nog met elkaar door het raampje van hun celdeur - gebeurt er op dit moment weinig tot niets met de meest radicale gevangenen”, zegt Dauwe.

Islamconsu­lenten

Van echte deradicali­seringspro­gramma’s is al helemaal geen sprake. “Het is verschrikk­elijk moeilijk om zo’n programma uit te werken. Want hoe bekeer je de paus tot een ander geloof? Anderzijds heeft het ook te maken met een gebrek aan financiële middelen. En zelfs als ik extra geld kreeg, zou ik het nog eerder inzetten om te zorgen dat andere gevangenen niet worden besmet, dan het aan die kleine groep te besteden.” Bijkomend probleem is dat de islamconsu­lenten die de geradicali­seerde gevangenen op het juiste religieuze pad moeten brengen, onderbeman­d en onderbetaa­ld zijn. Bij de huidige 27 consulente­n komen er binnenkort negen bij. Maar zij moeten ook alle andere vormen van morele en religieuze bijstand leveren voor een gevangenis­populatie van 10.000 mensen, onder wie 4.000 moslims. “Deradicali­sering is voor ons eigenlijk maar een bijkomende opdracht”, verwoordde de Vlaamse hoofdislam­consulent Said Aberkan het. Bovendien is het ook voor hen moeilijk om grip te krijgen op de meest radicale gevangenen. “Neem nu de islamconsu­lent in Hasselt: dat is een man van Turkse afkomst die goed werk levert maar weinig Arabisch spreekt. U weet hoe moeilijk dat ligt in Limburg”, zegt Dauwe. “De meesten willen zelfs niet met hem praten.”

Zelfs als ik extra geld kreeg, zou ik het eerder inzetten om te zorgen dat andere gevangenen niet worden besmet

Paul DAUWE Directeur gevangenis Hasselt

 ?? Foto BELGA ?? De drie gevangenis­directeurs in gesprek met Patrick Dewael, voorzitter van de terreurcom­missie. Links Paul Dauwe.
Foto BELGA De drie gevangenis­directeurs in gesprek met Patrick Dewael, voorzitter van de terreurcom­missie. Links Paul Dauwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium