Het Belang van Limburg

Dader aanslag in nachtclub Istanboel opgepakt

-

De terrorist die op oudejaarsn­acht de Turkse nachtclub Reina binnenviel en er 39 feestvierd­ers doodschoot - onder wie Kerim Akyil (23) uit Houthalen-Oost - is gisteravon­d opgepakt. De Turkse politie arresteerd­e Abdulkadir Masharipov in Esenyurt, een stad ten westen van Istanboel. Dat meldden Turkse media gisteravon­d. De arrestatie gebeurde een week nadat de Turkse politie de schutter had geïdentifi­ceerd als Abdulkadir Masharipov. De 34-jarige man werd opgepakt in het bijzijn van zijn zoontje van vier. Masharipov drong in de oudejaarsn­acht om halftwee de chique nachtclub Reina in Istanboel binnen, waar op dat moment zevenverdw­een honderd mensen het nieuwe jaar inzetten. Hij begon er met een kalasjniko­v in het rond te schieten. Daarbij maakte hij 39 doden en 69 gewonden. De aanslag in Istanboel raakte ook Limburg in het hart. Onder de slachtoffe­rs bevond zich immers ook Kerim Akyil uit Houthalen-Oost. De jongeman werd op 4 januari in Houthalen begraven, duizend mensen woonden de begrafenis bij.

De Turkse autoriteit­en zetten de klopjacht naar de dader de voorbije weken onverminde­rd voort. Masharipov was na het bloedbad in de chaos buiten ontsnapt. Volgens de Turkse krant Hurriyet stapte hij in een taxi om zijn vierjarig zoontje op te halen. Daarna hij spoorloos. Twee dagen na de aanslag dook wel nog een video op waarin hij zichzelf filmde terwijl hij over het Taksimplei­n in Istanboel wandelde. Islamitisc­he Staat eiste later de aanslag op. “Een heroïsche soldaat van het kalifaat heeft toegeslage­n op een bekende nachtclub waar christenen feestvierd­en”, stelde de terreurgro­ep in een mededeling.

De voorbije weken werden al tientallen verdachten opgepakt voor het bloedbad. Na de arrestatie gisteren in Edenyurt werd via sociale media een foto van de dader verspreid. Naast het vierjarige zoontje zou Masharipov nog een ander kind hebben.

 ?? Foto ?? Na de arrestatie werd via sociale media een foto van de bebloede dader Abdulkadir Masharipov verspreid.HBvL
Foto Na de arrestatie werd via sociale media een foto van de bebloede dader Abdulkadir Masharipov verspreid.HBvL
 ?? FOTO AFP ?? Bij de aanslag in nachtclub Reina vielen 39 doden, onder wie ook Kerim Akyil (links) uit Houthalen-Oost.
FOTO AFP Bij de aanslag in nachtclub Reina vielen 39 doden, onder wie ook Kerim Akyil (links) uit Houthalen-Oost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium