Het Belang van Limburg

Agent die 30 jaar geleden werd doodgescho­ten krijgt monument

Cathy Bemong bleef alleen achter toen rijkswacht­er Luc Verstappen dertig jaar geleden werd doodgescho­ten

- Joos MEESTERS

De gemeente Lanaken onthult morgen een monument ter nagedachte­nis van rijkswacht­er Luc Verstappen, die dertig jaar geleden werd doodgescho­ten. Bij een nachtelijk­e controle in Veldwezelt kreeg de Maasmechel­aar - toen 29 jaar - een fatale kogel in het hoofd. Hij liet een vrouw en twee dochters achter. “Er zijn nog altijd moeilijke momenten”, zegt zijn weduwe Cathy Bemong (63). ‘Rijkswacht­patrouille genadeloos neergekoge­ld in Lanaken’, titelde onze krant op 17 januari 1987, exact dertig jaar geleden. Rijkswacht­ers Luc Verstappen en Paul Aengeveld wilden om kwart voor drie ’s nachts een verdachte auto controlere­n op de parking van een apotheek aan de Kiezelweg in Veldwezelt, Lanaken. De twee zware gangsters in de gestolen auto aarzelden niet. Luc Verstappen werd in het hoofd geschoten en stierf twee dagen later, op 18 januari. Zijn collega Paul Aengeveld werd in de buik getroffen, maar overleefde de schietpart­ij. De daders - de respectiev­elijk Zweedse en Zweeds-Hongaarse gangsters Istvan Hegedus en Jussi Ondin - waren van plan om het Gemeentekr­ediet aan de Kiezelweg te overvallen. Ze konden vluchten, maar werden enkele dagen later opgepakt in Enschede.

Moeilijke momenten

Aan het politiekan­toor in Lanaken wordt morgen, exact dertig jaar na het overlijden van Verstappen, een herdenking­smonument onthuld door zijn weduwe Cathy Bemong en ex-collega Paul Aengeveld. “Luc zou dit jaar zestig worden”, zegt Cathy Bemong. “‘Tijd heelt alle wonden’, zeggen ze, en dat klopt ook wel. Maar vergeten doe je niet. Je blijft eraan denken, vooral op speciale dagen zoals Lucs verjaardag, op Kerstmis of als er iets te doen is in de familie. Er zijn nog altijd moeilijke momenten.” Cathy is intussen hertrouwd en er zijn zes kleinkinde­ren. Dochters Sara en Natalie waren amper tweeënhalf en vijf jaar toen Luc stierf. “Je gelooft niet dat jou zoiets kan overkomen, tot ze plots aan je deur staan met het slechte nieuws”, zegt Cathy. “Sara was te jong, maar Natalie heeft het wel bewust meegemaakt. Van de ene dag op de andere had ze geen papa meer. Ik heb hen niet meegenomen naar de begrafenis, omdat ik wilde dat ze het beeld van hun papa zouden bewaren zoals hij bij leven was. De begrafenis leek me te confronter­end. Natalie heeft me dat destijds kwalijk genomen.”

Cathy probeerde in de jaren na Lucs dood de draad weer op te nemen, zo goed en zo kwaad als dat ging. “Plots ben je mama en papa tegelijk. Tijd om het te verwerken? Tja, je moet verder voor de kinderen. Ik ben gelovig en heb daarin veel steun gevonden.”

Collega

Luc was in de laatste uren van zijn leven op pad met zijn nu 66-jarige collega Paul Aengeveld uit Meeswijk, Maasmechel­en. “Ik heb het voorval kunnen plaatsen, maar ik denk er wel nog geregeld aan”, zegt hij. Zelf is Paul nooit meer helemaal de oude geworden na die fatale nacht. “Ik heb een kogel in mijn buik gehad die door mijn been gegaan is. In totaal heb ik een maand of acht in het ziekenhuis gelegen en ben ik een keer of vier geopereerd. Mijn lichaam is nooit meer geworden zoals vroeger, maar ik heb ermee leren leven.” Toen hij voldoende hersteld was, ging Paul opnieuw aan de slag bij de rijkswacht, maar dan op de binnendien­st. “Zowel fysiek als mentaal was dat de beste oplossing. Daar ben ik gebleven tot mijn pensioen in 2008.” Net als Lucs Weduwe is hij blij dat zijn voormalige collega niet vergeten wordt. “Hij verdient het om herdacht te worden.”

Luc zou dit jaar zestig worden. Je blijft eraan denken, vooral op speciale dagen zoals zijn verjaardag

Cathy BEMONG Weduwe van Luc Verstappen

 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Weduwe Cathy Bemong: “Tijd heelt alle wonden, maar vergeten doe je niet.”
Foto JEFFREY GAENS Weduwe Cathy Bemong: “Tijd heelt alle wonden, maar vergeten doe je niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium