Het Belang van Limburg

Mijnterril Zwartberg verkocht voor unieke natuur

NATUURKENN­ERS GEZOCHT OM ‘ZWARTE BERG’ TE EXPLOREREN

- Mireille MAES/Chris NELIS

Limburgs Landschap is op zoek naar natuurkenn­ers die de terril van Zwartberg willen exploreren. Een halve eeuw lang was deze steenberg een afgesloten en braakligge­nd terrein in privéhande­n. Nu de vzw eind 2016 dit 54 hectare grote baken in MiddenLimb­urg heeft gekocht, kan het onder de loep worden genomen. “Vijftig jaar lang heeft de natuur er haar gang kunnen gaan. We verwachten dat onze ‘Zwarte Berg’ enkele verrassing­en in petto heeft”, voorspelt directeur Frans Verstraete­n. Negen jaar geleden zette Limburgs Landschap al de eerste stappen om dit unieke stukje Limburgs landschap te kopen. “De naam van onze vzw legt al grotendeel­s uit waarom we geïnteress­eerd waren. Wij willen de typische stukjes Limburgse natuur behouden en teruggeven aan de mensen. En als er iets het Limburgse landschap de vorige eeuw heeft bepaald, zijn het wel de mijnen. De steenberge­n zijn ijkpunten in Midden-Limburg, symbolen voor het mijnverled­en. Omdat Zwartberg samen met Winterslag de enige terrils in privéhande­n waren, wilden we zo’n juweel van onze natuur in beheer krijgen”, vertelt Jean Vangrinsve­n, de tijdelijke conservato­r van de terril. Naast wat gedenkplat­en en een stuk muur is de terril - die op Opglabbeek­s grondgebie­d ligt - het enige wat nog zichtbaar overblijft van de mijn in Zwartberg. Hoeveel het gebied gekost heeft, wil Limburgs Landschap niet kwijt. Het gebied was vijftig jaar lang ontoeganke­lijk voor het publiek. Dat maakt dat Limburgs Landschap en natuuronde­rzoekers aan het begin van een grote ontdekking­stocht staan. “We hebben na studies op bijvoorbee­ld de terril van Waterschei al een beeld gekregen van wat er zoal leeft in zo’n microklima­at. Alleen is ‘onze’ terril een speciallek­e, precies omdat de natuur er zo lang en vooral ongestoord haar gang heeft kunnen gaan. Bijzondere soorten zoals de boomleeuwe­rik, de nachtzwalu­w, de rugstreepp­ad en de heivlinder vind je hier al en er groeien ook bijzondere plantensoo­rten. Maar we gaan ervan uit dat de ‘Zwarte Berg’ nog wel wat verrassing­en voor ons in petto heeft. Ik denk bijvoorbee­ld aan salamander­soorten of de gladde slang. Ik sluit niet uit dat we hier nog heel leuke dingen gaan vinden”, gaat de directeur verder.

Unieke natuur

En om die pareltjes te vinden zoekt Limburgs Landschap nu specialist­en die de berg willen onderzoeke­n. “Pas wanneer we duidelijk in kaart hebben gebracht wat er leeft, kunnen we verdere stappen ondernemen en beslissen hoe we de terril gaan beheren. Ons voornaamst­e doel blijft de unieke natuur beschermen. We willen van de ‘Zwarte Berg’ een natuurrese­rvaat maken. Maar wel eentje waar de mensen op gepaste tijdstippe­n en op afgebakend­e plaatsen terechtkun­nen”, legt Vangrinsve­n uit.

Onstabiel

Een trapje tot op de top van de terril - 158 meter boven de zeespiegel - zou een optie kunnen zijn. “Een probleempj­e is wel dat deze steenberg redelijk ‘onstabiel’ is. Om veilig naar boven te kunnen klimmen, moet de ondergrond op en rond het pad verstevigd worden. Dus dat moet nog worden bekeken. Maar het zal sowieso een gebied blijven waar de mensen niet massaal worden toegelaten. Dan gaan we aan ons doel voorbij: een stukje natuurgesc­hiedenis van Limburg voor de toekomst vastleggen. Voor ons is het belangrijk dat de terril er over 100 jaar nog ligt en dat de natuur er al die tijd haar gang kan gaan”, besluit de directeur.

Om de liefhebber­s na zo’n lange tijd toch een kans te geven dit stukje Limburg te ontdekken, zijn er vanaf april elke eerste zondag van de maand begeleide wandelinge­n opde‘ZwarteBerg’.Afspraakaa­n de Mijnkathed­raal Sint-Lambertus op de Torenlaan in Zwartberg of om 9.15 uur aan de poort naar de terril in de Baarstraat.

Deze terril is een ‘speciallek­e’, precies omdat de natuur er zo lang en vooral ongestoord haar gang heeft kunnen gaan Frans VERSTRAETE­N Limburgs Landschap

 ?? Foto CN ?? Jean Vangrinsve­n en Frans Verstraete­n van Limburgs Landschap. Ze willen de terril toegankeli­jk maken, “maar het zal sowieso een gebied blijven waar de mensen niet massaal worden toegelaten”.
Foto CN Jean Vangrinsve­n en Frans Verstraete­n van Limburgs Landschap. Ze willen de terril toegankeli­jk maken, “maar het zal sowieso een gebied blijven waar de mensen niet massaal worden toegelaten”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium