Het Belang van Limburg

Ammoniak bedreigt topnatuur in Vlaanderen

Jaarwaarde boven kritiek niveau voor heide en gras

- Guy THUWIS

HASSELT - De concentrat­ies van ammoniak in natuurgebi­eden liggen in Vlaanderen het hoogst in West-Vlaanderen (5,1 microgram per kubieke meter) en het laagst in Vlaams-Brabant (2,2 μg/m³) en Limburg (2,6 μg/m³). Het jaargemidd­elde voor Vlaanderen bedraagt 3,3 μg/m³, dat is boven de richtwaard­e voor hogere planten. Zo blijkt uit nieuwe metingen van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). De VMM meet al sinds begin deze eeuw de ammoniakco­ncentratie­s op 17 vaste meetplaats­en in Vlaanderen. Tussen juni 2015 en juni 2016 is tijdelijk op 106 extra meetplaats­en in Europees beschermde natuurgebi­eden gemeten naar ammoniak. Ammoniak is een kleurloos gas dat vooral verspreid wordt door de mest van de intensieve veeteelt. Luchtvervu­iling met ammoniak veroorzaak­t fijn stof, verzurende en vermestend­e stoffen en uitspoelin­g van nitraat. Ammoniakve­rvuiling is een zeer gevoelig punt voor de landbouw omdat er een uitdoofreg­eling dreigt voor veebedrijv­en die geen maatregele­n nemen en te dicht tegen Europees beschermde natuur liggen. In Natura 2000gebied­en moeten waardevoll­e soorten in stand gehouden worden en dat lukt niet als er te veel vervuiling is. “In Vlaanderen draagt ammoniak sterk bij tot de depositie van stikstof dat zeer nefast is voor planten en dieren”, aldus de VMM die zich niet moeit met nieuwe beleidsmaa­tregelen.

Giftig voor de natuur

De VMM spreekt zich ook niet uit over de lokale bronnen van ammoniakve­rvuiling. Normen zijn er niet. Wel richtwaard­en van 1 μg/m3, het kritieke niveau voor lagere planten als kortsmosse­n, en 3 μg/m3 als grens voor hogere planten als heide en grasland. Boven de 8 μg/m3 spreekt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie van ecotoxisch­e waarden. Giftig voor de natuur dus.

Het jaargemidd­elde voor gans Vlaanderen bedraagt 3,3 μg/m3, dat is iets boven de kritieke waarde voor hogere planten. Maar er zijn enorme verschille­n tussen de meetplaats­en. In iets meer dan de helft van de gevallen liggen de jaargemidd­elden tussen de 1 en 3 μg/m3. Op 42 procent van de plaatsen ligt het gemiddelde tussen 3 en 8 μg/m3. Op twee plaatsen zijn er jaargemidd­elden van meer dan 8 μg/m3 opgetekend. Hieronder ook een meetpunt in Kinrooi (zie kader).

Meetplaats­en

De provincie West-Vlaanderen scoorde met een gemiddelde van 5,1 μg/m3 het slechtst, gevolgd door Antwerpen (3,6 μg/m3) en Oost-Vlaanderen (3,2 μg/m3). De Vlaams-Brabantse natuur staat er het best voor met 2,2 μg/m3. Limburg scoort ook nog behoorlijk met een jaargemidd­elde van 2,6 μg/m3. Alleen in Noordoost-Limburg zijn de meetresult­aten zorgwekken­d. Limburg telde als groene provincie de meeste meetplaats­en, liefst 33 van de 123. Vanaf dit jaar wordt in Vlaanderen alleen nog bijkomend in zes van de Natura 2000-gebieden gemeten. In Limburg is dat in Maasmechel­en, op de Mechelse Heide, waar nu liefst negen meetpunten voor ammoniakve­rvuiling opgesteld zijn.

 ??  ?? Voeren
Voeren
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De ammoniakwa­arden op deze graslanden in Kessenich zijn volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie giftig voor de natuur.
Jaargemidd­elde concentrat­ie ammoniak
μg/m3, juni 2015-juni 2016
FOTO KAREL HEMERIJCKX De ammoniakwa­arden op deze graslanden in Kessenich zijn volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie giftig voor de natuur. Jaargemidd­elde concentrat­ie ammoniak μg/m3, juni 2015-juni 2016

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium