Het Belang van Limburg

Vlaams Parlements­leden moeten ook 45 jaar werken

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Net als ambtenaren en werknemers moeten leden van het Vlaams Parlement voortaan 45 jaar werken voor ze een volledig pensioen krijgen. De pensioenle­eftijd van 62 jaar stijgt tot 66 in 2025 en 67 in 2030. Dat heeft het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement gisteren beslist. Na heel wat vergaderen vond in 2014 al een eerste pensioenhe­rvorming plaats: de pensioenle­eftijd kwam op 62 jaar, met een volledig pensioen na een parlementa­ire carrière van 36 jaar. Voordien kregen parlements­leden al na 20 jaar zetelen vanaf hun 52ste een volledig pensioen. De partijen in het Vlaams Parlement hebben die regeling gisteren nog verstrengd. “Dit is een logische hertekenin­g van de pensioenre­geling voor parlementa­iren. Het is maar normaal dat die dezelfde evolutie volgen als de pensioenen van alle andere burgers”, zegt Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA).

Wat is er beslist?

1. In het gunstigste geval kunnen parlementa­iren pas op hun 60ste pensioenre­chten opnemen. “Rechten die opgebouwd zijn voor 1 juni 2014 door parlements­leden die geboren zijn voor 1 juni 1969, zijn opneembaar vanaf de leeftijd van 60 jaar”, aldus de nota. 2. Parlementa­iren die vandaag al zetelen behouden hun verworven rechten, maar ze mogen hun pensioen sowieso niet opnemen voor hun 62ste.

3. Wie vanaf de volgende Vlaamse verkiezing­en (in 2019) in het parlement wordt verkozen, zal tot zijn 65ste moeten werken. In 2025 schuift die pensioenle­eftijd op naar 66, in 2030 naar 67. Parlements­leden zullen dan 45 jaar moeten werken om een volwaardig pensioen te krijgen.

Andere parlemente­n?

Het akkoord geldt enkel voor het Vlaams Parlement. Dat zal zijn standpunt overmaken aan de Conferenti­e van Voorzitter­s van de Parlementa­ire Assemblees (CVPA). Die komt op 15 februari samen. “Ook als de andere parlemente­n deze regeling niet volgen, wordt de vandaag afgesproke­n regeling alvast in het Vlaams Parlement doorgevoer­d”, geeft Peumans nu al mee. Zoals bekend staan de Franstalig­en niet te popelen voor de nieuwe regeling. Als het Vlaams Parlement als enige en op eigen houtje doorzet met de pensioenpl­annen, dreigt er wel een probleem: heel wat parlements­leden hebben een carrière in verschille­nde parlemente­n achter de rug, wat de berekening en datum van hun pensioen erg complex maakt. ”Ik hoop dat ook de Kamer dit voorstel zal overnemen”, zegt CD&V-fractielei­der Koen Van den Heuvel. “Dit is een goed compromis dat al door de Vlaamse partijen wordt ondersteun­d. Dat is een reden voor de andere partijen om het ernstig te bekijken.”

 ?? FOTO PHN ?? Parlements­voorzitter Jan
Peumans
FOTO PHN Parlements­voorzitter Jan Peumans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium