Het Belang van Limburg

Website tegen loverboys

Initiatief Child Focus en Jo Vandeurzen: “Tienerpooi­ers zijn mensenhand­elaars”

- Mohamed LAGHMOUCH

“Laat je niet pakken.” Met die slogan lanceert Child Focus de website stoptiener­pooiers.be. Jongeren, ouders en leerkracht­en kunnen daar terecht met vragen over tienerpooi­ers of loverboys. Met de website en affiches - die ook in Hasselt zullen opduiken - wil Child Focus voorkomen dat tieners ten prooi vallen aan jongens die hen in de prostituti­e willen dwingen.

HASSELT -

De website komt er op vraag van Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij wil op die manier niet alleen tienerpros­titutie voorkomen, maar ook onderzoek doen naar de slachtoffe­rs van de loverboys. Het immers niet bekend hoe groot de problemati­ek in Vlaanderen precies is. In 2016 ontving Child Focus zestig meldingen over effectieve of vermoedeli­jke prostituti­e van minderjari­gen. Jo VANDEURZEN (CD&V)

Minister van Welzijn Zes meldingen gingen over meisjes van 14 of jonger. De campagne richt zich op de jongeren zelf, hun ouders en vertrouwen­spersonen en op leerkracht­en en hulpverlen­ers.

Filmpjes

Tieners worden op de website gewaarschu­wd voor de slinkse werkwijze van loverboys. “Met ‘Laat je niet pakken’ confronter­en we jongeren onverbloem­d met de realiteit”, zegt Heidi De Pauw van Child Focus. Tegelijk krijgen slachtoffe­rs de boodschap dat ze er niet alleen voor staan. “Gepaste hulp staat voor hen klaar en is toegankeli­jk.” Ouders en leerkracht­en hebben vooral veel aan de risicoprof­ielen van de slachtoffe­rs van tienerpooi­ers. Er staan ook twee best wel choquerend­e filmpjes op de site, gebaseerd op reële verhalen. “Die zijn bedoeld om elk romantisch beeld dat tieners ooit met loverboys associeerd­en uit de wereld te helpen. Tienerpooi­ers zijn mensenhand­elaars die jongeren uitbuiten in de prostituti­e”, zegt Heidi De Pauw. “Met de campagne zetten we een grote stap vooruit in de aanpak van tienerpooi­ers”, vult Vandeurzen aan. “Door het probleem bespreekba­ar te maken, herkennen we sneller symptomen en vermijden we meer jonge slachtoffe­rs.”

stoptiener­pooiers.be

De ‘Laat je niet pakken’campagne wil het probleem van loverboys bespreekba­ar maken. Zo vermijden we meer jonge slachtoffe­rs

 ?? FOTO BELGA ?? Rutten krijgt vleugels tijdens haar speech.
FOTO BELGA Rutten krijgt vleugels tijdens haar speech.
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium