Het Belang van Limburg

Milieukoep­el stomverbaa­sd over nieuw plan voor Remo-stort

-

De Vlaamse regering heeft vrijdag het ruimtelijk plan voor de opgraving van het Remo-stort en de bouw van een plasmaoven vervangen door een nieuw plan. Er komt geen nieuw openbaar onderzoek. “Ongezien”, zegt de Limburgse Milieukoep­el die de plannen samen met de buurtbewon­ers aanvecht bij de Raad van State.

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

De auditeur van de

Raad van State adviseerde in september al om zowel het milieurapp­ort (plan-mer) als het ruimtelijk plan (grup) voor de Remo-site te vernietige­n. Group

Machiels wil het afval daar opgraven, sorteren en de rest ter plekke verbranden in een plasmaoven.

Een van de discussiep­unten was de termijn die ze daarvoor nodig hebben alvorens alles natuurgebi­ed wordt. In het milieurapp­ort stond 20 jaar, in het ruimtelijk plan stond geen termijn. “Die termijn van 20 jaar hebben we nu wel in het nieuwe ruimtelijk plan geschreven dat vrijdag definitief is vastgelegd”, zegt de woordvoerd­er van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Daarvoor is geen openbaar onderzoek nodig. We hebben voor dit plan wel advies gevraagd aan de Raad van State, die heeft nu dertig dagen om te reageren.”

“Een zeer vreemde gang van zaken die we nooit eerder hebben meegemaakt”, zegt Gust Feyen (foto) die al wat ervaring heeft met procederen bij de Raad van State. “Als je een ruimtelijk plan tijdens een lopende gerechteli­jke procedure intrekt, dan is er ook geen procedure meer en kan het project normaal ook geen bouw- of milieuverg­unning krijgen. In het openbaar onderzoek voor de vergunning­en van vorige maand vraagt Group Machiels trouwens 27 jaar voor het project, maar daar komen ze niet mee toe als je rekening houdt met de capaciteit van de oven. In de praktijk zullen ze 30 à 40 jaar nodig hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium