Het Belang van Limburg

Trump voorspelt afbrokkele­n EU

Europese leiders ongerust maar vooral hulpeloos Brexit-speech doet pond zakken

- Marc VAN DE WEYER

Meer landen zullen de Europese Unie, dat “vehikel van Duitsland”, in de steek laten. Dat de Britten dat deden, is een prima zaak. En het militaire bondgenoot­schap tussen de VS en Europa is tegelijk voorbijges­treefd en belangrijk. De interviewu­itspraken van president-elect Donald Trump zinderden gisteren na op de Brusselse bijeenkoms­t van de EU-ministers van Buitenland­se Zaken. Veel van wat hij zei, was eigenlijk niet meer verrassend. Toch domineerde het interview dat Donald Trump aan de Britse The Times en het Duitse Bild gaf gisteren de eerste vergaderin­g van de Europese buitenland­ministers in dit nieuwe jaar.

Identiteit

De Brexit wordt volgens Trump, die onlangs nog opperde dat Nigel Farage een goede Britse ambassadeu­r in Washington zou zijn, “a great thing”. De aanstaande president van de Verenigde Staten voorspelt dat de EU nog meer lidstaten zal verliezen omdat de boel samenhoude­n “niet zo gemakkelij­k is als sommigen denken”. “Mensen en landen willen een eigen identiteit, net als het Verenigd Koninkrijk. De mensen willen niet dat andere personen hun land binnenkome­n en het kapotmaken”, aldus Trump.

Merkel

Zonder de vluchtelin­gencrisis was het volgens hem niet tot de Brexit gekomen. “Dat was de druppel die de emmer liet overlopen.” En die druppel was het gevolg van het “rampzalige” vluchtelin­genbeleid van kanselier Merkel, die hij overigens “met afstand een van de belangrijk­ste regeringsc­hefs, een groots leider” noemde. Trump leverde – andermaal – ook forse kritiek op het Atlantisch bondgenoot­schap: “De NAVO is achterhaal­d. De lidstaten betalen niet wat ze zouden moeten betalen.” Dat is ook kritiek op ons land, dat niet de afgesproke­n twee procent van de begroting aan defensie besteedt.

Hulpeloos

De EU-ministers reageren nog steeds vooral hulpeloos op het feit dat ze voor het eerst te maken krijgen met een Amerikaans­e president die volmondig euroscepti­sch is. Al zijn voorganger­s, ook de Republikei­nen, waren vóór Europese integratie. “We moeten de meerwaarde van de Europese Unie aantonen”, sprak buitenland­minister Didier Reynders (MR) gisteren op de algemene raad in Brussel. Zijn Franse en Duitse collega’s, Jean-Marc Ayrault en Frank Walter Steinmeier, stelden hun hoop op de nieuwe Amerikaans­e ministers van buitenland­se zaken en defensie, Rex Tillerson en James Mattis, die tijdens hun hoorzittin­gen in het Congres het belang van de alliantie met Europa wél benadrukte­n. Steinmeier erkende gisteren echter dat er in Brussel grote onzekerhei­d heerst, ook in de NAVO-top en bij secretaris­generaal Jens Stoltenber­g.

Britse bijval

De Britse buitenland­minister Boris Johnson was dan wel zeer te spreken over Trum (die hij overigens niet zo lang geleden nog “niet goed wijs”, “van een verbijster­ende onwetendhe­id” en “ongeschikt voor enig ambt” noemde). “Heel goed nieuws” noemde Johnson Trumps – overigens vage – belofte dat er zo snel mogelijk een handelsakk­oord tussen de VS

en het

Het Britse pond is gisteren naar zijn laagste stand in 30 jaar gezakt, vergeleken met de Amerikaans­e dollar. Het pond was nog 1,20 dollar en 1,13 euro waard. De daling volgde op de speculatie in de Britse pers dat premier Theresa May (foto) vandaag tijdens haar speech in Lancaster House een “clean break” met de Europese Unie zal aankondige­n. May zou vanmiddag invulling geven aan haar cryptische verzekerin­g dat Brexit Brexit Verenigd Koninkrijk komt. Het interview met Trump werd voor The Times overigens afgenomen door Johnsons gewezen Brexit-kompaan en huidige vijand Michael Gove, die na het referendum in juni op slinkse wijze verijdelde dat Johnson naar het premiersch­ap kon dingen.

Visum

Trump kondigde in het interview ook aan dat hij meteen maandag per presidenti­eel bevel strengere controles invoert voor wie de VS binnen wil. “Er komen extreme doorlichti­ngen. Anders dan nu. Nu zijn er geen echte controles.” Of dat betekent dat Europeanen, die dank zij het ‘visa waiver’-programma nu voor vakanties of verblijf tot drie maanden geen visum nodig hebben, straks ook langer moeten wachten, was niet duidelijk. betekent: controle over immigratie en eigen grenzen en het einde van het gezag van EU-rechters in het Verenigd Koninkrijk. Die invulling komt neer op uitstap uit de eenheidsma­rkt en de douane-unie. Downing Street noemde de voorbije dagen de persberich­ten over een (zeer) harde Brexit ‘speculatie’. Maar de Britse premier kan zich geruggeste­und voelen door de warme woorden van president-elect Trump voor de Britse uitstap uit de EU.

 ?? Foto AFP ?? Het “verlangen naar een eigen identiteit” is volgens Trump nefast voor de EU.
Foto AFP Het “verlangen naar een eigen identiteit” is volgens Trump nefast voor de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium