Het Belang van Limburg

Pepmiddel voor studenten: Hamontse kaarsjes

-

Ons geloof zijn we kwijt. Ons bijgeloof niet. In deze examenperi­ode branden studenten en hun ouders volop kaarsen, melden kerken en bedevaarts­oorden. Aan de Thomas More Hogeschool in Geel opent de Hamontse kaarsenmak­er Spaas zelfs een pop-upkapel.

HAMONT-ACHEL/GEEL -

“We komen een kaarsje branden voor elkaars examen”, zeggen de vriendinne­n Jolien Lowagie en Hanne Dams, eerstejaar­sstudenten ergotherap­ie aan de Thomas More Hogeschool. Niet dat ze diepgelovi­g zijn maar baat het niet dan schaadt het niet. Dat is een beetje de algemene teneur in de eerstezit-kapel. “Soms vindt mijn grootmoede­r iets terug als ze een kaarsje voor Sint-Antonius brandt. Dus misschien slaag ik straks wel dankzij dit kaarsje”, zegt Marc, student bouw. “Typisch Vlaams volksgeloo­f”, zegt Leuvens theologiep­rofessor Hans Geybels. “Je ziet dat vooral in bedevaarts­oorden. Examens zijn er de tweede drukste periode na de bedevaarts­maand mei.” Ook in de Sint-Jan-Berchmansk­apel in Diest verkopen ze in de examenperi­ode dubbel zoveel kaarsen: 120 in plaats van 60 per dag. Diestenaar Jan Berchmans is dé studentenh­eilige nadat hij in 1621 tijdens zijn priesterst­udies in Rome op zijn 22ste overleed. “Berchmans was het populairst tussen de twee wereldoorl­ogen”, zegt de Diestse deken Felix Van Meerbergen. “Toen kwamen soms 5.000 studenten per dag in zijn kapel bidden. Daarna raakte Jan Berchmans in vergetelhe­id. Maar niet in de VS. Afgelopen maand ging ik in Louisiana op tournee met zijn hart (Berchmans’ hart wordt al 400 jaar in een reliekschr­ijn bewaard, nvdr.). Alle studenten kennen er Jan Berchmans.”

Een ‘geblokte’ kaars

In drie kerken in Kuurne hebben ze zelfs speciale examenkaar­sen. “Geen ronde maar een geblokte kaars, verwijzend naar de blok”, zegt pastoor Luc Callewaert. “We steken die aan tijdens de zondagsmis. Telkens met een attentie voor de studenten: opdat ze goed zouden studeren of opdat de ouders een goede studiesfee­r zouden scheppen.”

 ?? FOTO JWB ?? “We branden kaarsjes voor elkaars examen”, zeggen studentes Jolien en Hanne in de pop-upkapel.
FOTO JWB “We branden kaarsjes voor elkaars examen”, zeggen studentes Jolien en Hanne in de pop-upkapel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium