Het Belang van Limburg

Bijna één Belg op de vier krijgt eindjes niet aan elkaar

- Bart MOERMAN

Niet minder dan 22 procent van de Belgen heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zes procent komt zelfs ernstig tekort, en dat is nog iets meer dan vorig jaar. Voor de allerarmst­en is het einde van de economisch­e crisis duidelijk nog niet in zicht.

BRUSSEL -

Sociaal isolement is altijd het eerste gevolg van armoede. Al is het maar door schaamte

Een hobby uitoefenen of iets gaan drinken met vrienden is te duur voor 12 à 13 procent van de bevolking. Een op de vier Belgen kan zelfs nooit op reis. De cijfers komen uit de jaarlijkse Europese SILC-enquête, die nagaat hoe armoede en sociale ongelijkhe­id evolueren.

Heel opvallend is dat de cijfers net nog iets slechter zijn dan vorig jaar. De miljardair­s op onze planeet zijn rijker geworden, zoals gisteren nog uit een onderzoek van Oxfam bleek, maar voor de allerarmst­en is het einde van de crisis duidelijk nog niet in zicht.

“De ongelijkhe­id is alleen maar toegenomen”, zegt onderzoeke­r Ides Nicaise van het HIVA (KU Leuven). “Dat komt vooral door een verharding van het sociale beleid. Meer mensen raken uitgeslote­n van de klassieke sociale zekerheid en moeten voor een leefloon naar het OCMW. Een voorbeeld hiervan zijn de jongeren die hun inschakeli­ngsuitkeri­ng Frederic VANHAUWAER­T Netwerk tegen Armoede verliezen.” Daarboveno­p zijn ook allerlei kosten toegenomen. “Men is gestopt met het gratisbele­id, met bijvoorbee­ld gratis water en stroom. Daar zijn wel sociale correcties mee samengegaa­n, maar onvoldoend­e. Ook gezondheid­skosten zijn gestegen.”

Huishuur

Armoedeorg­anisaties zien ook almaar meer mensen toestromen die hun huishuur of energiefac­tuur niet kunnen betalen. “De huishuur is al langer onbetaalba­ar duur voor hen. Bovendien ging ook de energiefac­tuur omhoog door de btw-stijging, de Turteltaks en dergelijke”, zegt coördinato­r Frederic Vanhauwaer­t van het Netwerk tegen Armoede. Dat de allerarmst­en geen middelen overhouden voor sociale contacten hoeft voor hem niet te verbazen. “Een groter sociaal isolement is altijd het eerste gevolg van armoede. Al is het maar omdat mensen er beschaamd over zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium