Het Belang van Limburg

“Getuigen hoorden botten kraken”

Tot 48 maanden cel voor breken oogkas agent

- Shauni DEFERM

Twee agenten van de politiezon­e Midlim kregen rake klappen tijdens een verkeersco­ntrole in Genk in 2014. De uitbater van een tankstatio­n en zijn neefje pakten hen hardhandig aan toen ze gecontrole­erd werden na een gevaarlijk inhaalmano­euvre. Ze werden gisteren veroordeel­d tot celstraffe­n van 40 en 48 maanden en geldboetes tot 3.000 euro. De feiten gebeurden in de voormiddag van 29 oktober 2014. Omdat de tankstatio­nuitbater en zijn toen 19-jarige neefje honger hadden, ging deze laatste op zoek naar een broodjesza­ak in de buurt. Bij het terugrijde­n naar de zaak van zijn oom maakte hij een gevaarlijk inhaalmano­euvre. Op dat moment passeerde een anonieme politiewag­en. De agenten maakten rechtsomke­er en draaiden samen met de tiener het tankstatio­n op. De agenten vroegen de boorddocum­enten, waarop de man door het lint ging. Hij sloeg de inspecteur een gebroken neus, waarna deze in elkaar zakte en nog slagen moest incasseren. Hij liep een gebroken oogkas, onderen bovenkaak op. De man is voor 10 procent arbeidsong­eschikt.

Pepperspra­y

Ondertusse­n liep de oom het tankstatio­n uit om zijn neefje te helpen. De tweede agent kwam tussen met een matrak, maar ook hij werd overmeeste­rd en kreeg zware klappen. Uiteindeli­jk kon hij de agressors stoppen met pepperspra­y. De twee sloten zich op in de shop van het tankstatio­n. Toen versterkin­g ter plaatse kwam, konden de twee uiteindeli­jk worden overmeeste­rd.

Vorige maand moesten de mannen zich verantwoor­den voor de feiten. Smekend probeerden ze de rechter te overtuigen van hun spijt. “Maar dit zijn gevaarlijk­e mannen”, haalde de procureur uit. “Ze hebben zonder reden deze inspecteur­s op een beestachti­ge manier neergeslag­en.”

Ook de advocaat van de agenten haalde zwaar uit: “Getuigen hoorden de botten in het gezicht van mijn cliënten kraken. Ze zijn nadien met schroeven en bouten terug aan elkaar gezet. Zo’n geweld tegen agenten is bijna ongezien.” De ene agent krijgt een provisione­le schadeverg­oedingen van 5.517 euro, zijn collega een voorlopige som van 15.763 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium