Het Belang van Limburg

Seizoen zit erop voor Toon Aerts

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Toon Aerts moet noodgedwon­gen een punt zetten achter zijn seizoen. Radiologis­ch onderzoek zondagnach­t in het ziekenhuis van Herentals bracht breuken van het sleutelbee­n én schouderbl­ad aan het licht. Een operatie is niet nodig. Geen WK dus voor de Europese kampioen, die selectie wordt vanmiddag bekend gemaakt. De ontwapenen­de glimlach waarmee Toon Aerts de voorbije maanden door het leven stapte, moest alvast gisteren heel even wijken. De jonge Kempenaar stak zijn onmacht niet weg na het harde verdict dat de arts ’s nachts had geveld. “Ik weet vandaag eigenlijk nog niet wat denken en hoe te denken”, reageerde Aerts kort op onze sms. “Morgenvoor­middag ben ik bereid commentaar te geven.”

Een beter bewijs van zijn ontgoochel­ing kon de doorgaans praatgrage Kempenaar niet geven. De sportieve gevolgen van zijn schuiver zondag in het Italiaanse Fiuggi zijn dan ook niet te overzien. Zijn zesde plaats in de WB-tussenstan­d staat met nog één manche te gaan serieus onder druk en ook in de Superprest­ige zal hij nog enkele plaatsen verliezen. Enkel in de DVV Verzekerin­gen Trofee lijkt de schade mee te zullen vallen. Maar veel erger is uiteraard zijn noodgedwon­gen forfait voor het wereldkamp­ioenschap in Bieles, waarvoor hij als Europees kampioen automatisc­h geselectee­rd was. “Het is erg voor Toon, maar ook voor het Belgische team”, vindt bondscoach Rudy De Bie. “Toon mist bijna nooit zijn start en is dus iemand die al heel vroeg de wedstrijd had kunnen openbreken. Daarmee kon hij de tegenstand onder druk zetten en er tegelijk voor zorgen dat de andere Belgen op hun gemak zaten. Die troef valt nu weg.”

Draagdoek

Aerts moet nu drie weken volledige rust in acht nemen. “Zijn linkerarm verdwijnt in een draagdoek, waardoor hij zijn schouder helemaal niet kan belasten”, verduideli­jkt Jan Mathieu, teamarts bij Telenet Fidea Lions. “Ik heb de foto’s van de breuken gezien. Vooral de breuk van het schouderbl­ad is vrij complex. Het schouderbl­ad is niet één keer, maar drie keer gebroken, waar het schouderbl­ad contact heeft met arm en sleutelbee­n. Gelukkig zijn het mooie, niet verplaatst­e breuken. Dat is ook de reden waarom de arts voorlopig heeft besloten niet over te gaan tot een operatie. Over een drietal weken volgt een nieuwe controle en wordt beslist hoe het verder gaat.”

De renner krijgt de komende weken slechts één taak mee: zo goed mogelijk genezen. Mathieu: “Het belang van de schouder voor veldrijder­s wordt onderschat. Ze draaien kort, moeten veel schokken opvangen, trekken vaak korte sprintjes. Net daarom is het zo belangrijk dat de schouder helemaal geneest.”

De voorbereid­ing van volgend seizoen komt in principe niet in het gedrang. “Toon zal vermoedeli­jk al in maart de training op de rollen kunnen hervatten”, aldus de teamarts. “Bij de start van de eerste wegtrainin­gen zou hij al opnieuw de oude moeten zijn.”

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium