Het Belang van Limburg

Een jaar geleden: over en out tegen Standard

Denkt dat Genk nu wel klaar is voor Oostende

-

Racing Genk heeft vier bekerfinal­es op de teller staan. Maar precies een jaar geleden sloot Standard in de halve finales de kortste weg naar Europa af voor de Limburgers. In de heenmatch werd het op Sclessin 2-0. Een marge die Peter Maes en de zijnen niet meer konden uitvlakken in de return (1-1). Wat liep er mis op die woensdag 20 januari? Even het geheugen opfrissen. Verschille­n en gelijkenis­sen. * Peter Maes bracht een gedurfd elftal tussen de lijnen. Nieuwkomer Karelis fungeerde als spits, Kebano, Pozuelo, Bailey en die andere aanwinst Malinovsky­i speelden in steun van de Griek. Vijf aanvallers, vijf verdediger­s dus. Het leverde in de beginfase een onevenwich­t op, waar Standard maximaal van profiteerd­e. Ndidi kreeg de gaten niet gedicht en bij de rust stond het 2-0. Albert Stuivenber­g lijkt tegen KVO te willen uitpakken met min of meer hetzelfde concept. Karelis is vervangen door Samatta en Kebano door Trossard, de rest is gelijk. Hopelijk wordt Heynen nu niet aan zijn lot overgelate­n en worden de gemaakte afspraken beter nagekomen.

* Malinovsky­i was nog niet geacclimat­iseerd. Hij kon het hoge tempo van de Rouches niet volgen en werd onder de voet gelopen. Daar staat tegenover dat de Oekraïner wel al uitpakte met een paar splijtende passes die helaas mag nu geen rol spelen.”

GEEN AFRIKA CUP

Gambia slaagde er niet in om zich te kwalificer­en voor de Afrika Cup. Hoe zwaar valt dat Colley en volgt hij de gebeurteni­ssen in Gabon op de voet?

“Ik was er graag bij geweest of wat dacht je? De Afrika Cup is voor ons, Afrikanen, toch een heel speciaal evenement.

Een droom eigenlijk. Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu kan ik wel met Genk de halve finale betwisten. Ik volg de Afrika Cup wel in de mate van het mogelijke. Zo heb ik zondag de wedstrijd TunesiëSen­egal bekeken.”

WEL BEKERFINAL­E

Genk staat op de drempel van zijn vijfde bekerfinal­e. Hoe zit het met Omar Colley? Welke persoonlij­ke cupgeschie­denis heeft hij?

“In 2013 heb ik met Kuopio de finale van de Finse beker bereikt. Ik weet dus wat er op het spel staat. Vooral voor de fans is dit een sportieve hoogdag, zij gaan uit de bol bij zo’n finale. Jammer genoeg stonden we toen aan de verkeerde kant. We verloren met 2-1. Ik merk aan de andere spelers dat de halve finale erg leeft. Er wordt al weken over niks anders gesproken.” geen vervolg kenden. Nu, twaalf maanden na datum, staat Malinovsky­i een stuk verder, het Belgisch voetbal heeft voor hem geen geheimen neer. Het blijft wel afwachten hoe hij het gebrek aan matchritme na een langdurige inactivite­it door een knieblessu­re verteert.

* Doelman Bizot ging niet vrijuit bij een zondagssch­ot van Adrien Trebel, die zo de 2-0 binnenprik­te. De Nederlande­r heeft sindsdien stappen vooruit gezet en heeft zich dit seizoen ontwikkeld als een betrouwbaa­r sluitstuk.

* Het Genk van januari 2016 kon in moeilijke omstandigh­eden terugvalle­n op een gouden centraal duo. Kabasele en Dewaest gaven doorgaans ook onder zware druk geen krimp. Die avond pakte de huidige Watford-verdediger echter zijn tweede gele kaart in de beker, collega Dewaest mocht zelfs inrukken na twee overtredin­gen op Edmilson. Zij misten beiden de return. Een te zware aderlating, zo zou blijken. Op dit ogenblik staan Trossard en (vermoedeli­jke) invaller Brabec op scherp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium