Het Belang van Limburg

“We staan of vallen niet met Ndidi”

- Roger Cox

Nieuwe heren nieuwe wetten. Racing Genk snijdt met Albert Stuivenber­g een compleet nieuw hoofdstuk aan. In hoeverre verschilt hij van zijn voorganger? Slaat de andere aanpak aan? De club vaardigde gisteren verdediger Omar Colley af naar de gebruikeli­jke persbabbel. Hij mocht het dus als eerste komen uitleggen. “Dit Genk staat of valt niet met Ndidi”, voorspelt hij. We legden ook andere kaarten bij hem op tafel. In San Pedro del Pinatar flirtte de temperatuu­r een week lang met 20°C. In België halen we met moeite het vriespunt. Een schok, zeker voor een Afrikaan?

“Hoegenaamd niet. Ik heb in Zweden en in Finland gevoetbald. Daar zijn de winters nog een stuk strenger. In Kuopio heb ik temperatur­en van -30°C meegemaakt. Dan trainden we wel indoor. Maar buiten trainen bij vriestempe­raturen is me niet vreemd. Trouwens, die omstandigh­eden zijn voor iedereen gelijk. Ook voor de spelers van Oostende.”

NIEUWE COACH

Peter Maes werd vlak voor de winterstop afgelost door Albert Stuivenber­g. Ook de rest van de staf werd grotendeel­s vervangen. Dat vergt een aanpassing van de spelers.

“Elke coach heeft zijn stijl, legt zijn accenten. Dat is niet anders voor Albert Stuivenber­g. Hij heeft twee stokpaardj­es. Eén, hij eist verzorgd voetbal van achter uit. Voor ons als centrale verdediger­s betekent dat: initiatief nemen. Niet zomaar de bal wegkeilen maar, integendee­l, hem inspelen naar de middenveld­ers. Tenzij het niet anders kan, natuurlijk. Rustig blijven, niet panikeren is dus de boodschap. Twee, hij wil dat we over het hele veld pressing spelen. We moeten de tegenstand­er opjagen. Ik denk dat het soort voetbal dat de trainer nastreeft, wel bij mij past. Ik voorzie weinig problemen.”

WILFRED NDIDI

Wilfred Ndidi was bij Genk de ongekroond­e koning op het vlak van de balrecuper­atie. Voor de centrale verdediger­s was hij een zegen, hij ontlastte de defensie. Een serieuze aderlating. “De verdienste­n van Ndidi kan ik niet genoeg onderstrep­en. Hij was een heel belangrijk­e schakel. Maar ik ben van mening dat een team niet staat of valt met één speler. Andere jongens moeten maar opstaan. Ik maak me daarover geen zorgen.”

PAK RAMMEL

Eind november kregen de Genkies aan de kust een pak rammel. Welke les hebben zij toen geleerd en waarom zou het scenario nu anders zijn?

“Wij waren niet klaar voor die wedstrijd, dat is de realiteit. We zijn toen genekt door de snelle opeenvolgi­ng van wedstrijde­n. Op donderdag kwalificee­rden we ons na een zware match voor de volgende ronde van de Europa League. De lange busreis op zondagocht­end en het vroege aanvangsuu­r in Oostende deden ons helemaal de das om. De korte voorbereid­ing en de mentale vermoeidhe­id werden ons fataal. Dat mag zich nu niet herhalen. We leven al weken naar deze wedstrijd toe en er is het late aanvangsuu­r. Vermoeidhe­id

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium