Het Belang van Limburg

Limburg boven in Blankenber­ge

Eddy Leppens en Patrick Niessen domineren kaderspele­n op BK

- Frederik BAETEN

Op het BK pakte Eddy Leppens (47 inmiddels) goud in het kader 47/1 en 47/2 en zilver in het bandstoten. Patrick Niessen (51) veroverde de titel in kader 71/2 en twee keer zilver. In kader 47/1 kleurde het hele podium zelfs Limburgs met naast Leppens en Niessen nog brons voor Maarten Janssen. Enig minpuntje: in het driebanden speelden de Limburgers geen rol van betekenis.

Met welk gevoel blikken jullie terug op het BK?

Eddy Leppens: “Met een goed gevoel. Vooral de titel in kader 47/2 maakt mij blij. Het was de enige Belgische titel die nog ontbrak in mijn palmares. Ik was er al een aantal jaren naar op zoek. In een biljartlan­d als België wil een titel in elke discipline toch iets zeggen. Enkel grote namen als Ceulemans, Caudron en Dielis gingen mij hierin al voor.”

Patrick Niessen: “Wegens een griepje en een pijnlijke rug, was ik zeker niet in de beste omstandigh­eden naar Blankenber­ge vertrokken. Maar ik heb mij goed verzorgd en toch een titel en twee zilveren medailles veroverd. Misschien was de oogst nog wat groter geweest als ik in topvorm aan het tornooi had kunnen beginnen. Maar dat is praat achteraf. Ik moet Eddy (Leppens, nvdr) trouwens proficiat wensen met zijn twee titels. Dat heeft hij dubbel en dik verdiend.”

In het koningsnum­mer driebanden speelden de Limburgers wel geen rol van betekenis.

Eddy Leppens: “Ik kan mezelf weinig verwijten in het driebanden. Ik ging eruit tegen Jef Philipoom in de kwartfinal­es. Die had simpelweg een topdag. Ik haalde mijn normale niveau, maar dat was niet goed genoeg om Philipoom te verslaan. Dan heeft het niet veel zin om ontgoochel­d te zijn, toch? In het driebanden ligt alles zo dicht bij elkaar. De ene dag kan je een toptornooi winnen en de andere week lig je er na één ronde uit.”

Hoe komt het dat de Limburgers zo dominant zijn in de kaderspele­n?

Patrick Niessen: “Onze provincie heeft op dit moment een sterke generatie biljarters. Niet alleen Eddy en ikzelf, maar ook Maarten Janssen veroverde op het BK een zilveren en een bronzen medaille in de kaderspele­n. Hij is met zijn 30 jaar nog iets jonger dan wij en een beetje de coming man.”

Eddy Leppens: “Het speelt natuurlijk ook in ons voordeel dat toppers als Caudron en De Bakker geen kaderspele­n meer doen op het BK.”

Een week lang biljarten van ‘s ochtends tot laat in de avond. Gaat de keu nu even aan de kant?

Patrick Niessen: “Neen. Ik speel interclub in drie verschille­nde landen. De vorm moet intact blijven (lacht).” Eddy Leppens: “Zondagavon­d na het tornooi ben ik eens lekker gaan eten. Tijdens wedstrijdd­agen beperk je je immers tot lichte maaltijden. En maandag heb ik voor het eerst sinds zeer lang lekker uitgeslape­n in mijn eigen bed. Zalig! Nu zijn de batterijen weer opgeladen en gaat het in rechte lijn naar de wereldbeke­r in Turkije van volgende week.”

 ?? Foto DIRK ACX ?? Eddy Leppens is blij met het goud in kader 47/2, het enige goud dat nog ontbrak in zijn palmares. Patrick Niessen (links) kijkt geamuseerd toe.
Foto DIRK ACX Eddy Leppens is blij met het goud in kader 47/2, het enige goud dat nog ontbrak in zijn palmares. Patrick Niessen (links) kijkt geamuseerd toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium