Het Belang van Limburg

“Onze kooien zitten nu vol”

Leeuwen en stekelvark­ens komen aan in Natuurhulp­centrum

- Mireille MAES/Roger DREESEN

Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek zit vol. “De komende tijd moet men ons niet meer bellen voor een grote inbeslagna­me”, zegt Sil Janssen. Maandag werden veertien stekelvark­ens en twee leeuwinnen uit Spanje opgevangen. De dieren hadden ruim twee dagen in een transportk­ist gezeten. “Eventjes kunnen ze nu tot rust komen en dan gaan we hen onderzoeke­n. En dat is vooral bij de stekelvark­ens geen eenvoudig werkje. Dat kan enkel onder verdoving.” In vijf dagen een retourtje ZuidSpanje om dieren uit een gesloten dierentuin een beter leven te geven. Sil en een medewerker hadden het er graag voor over. “Via de Spaanse dierenorga­nisatie FAADA werden wij en de mensen van Stichting AAP gecontacte­erd. Of we dieren uit de failliete zoo in de bergen van Almunecar konden opvangen. Onze Nederlands­e collega’s hadden nog plaats voor wat apen. Wij konden de leeuwinnen en stekelvark­ens wel verzorgen. Voor deze dieren is de ellende voorbij. Maar er blijven nog altijd dieren in erbarmelij­ke omstandigh­eden achter op die koude berg waar de dierentuin ‘La Peña Escrita’ ligt. Het zieligste vond ik het nijlpaard. Omdat het daar zo koud is, kon het dier niet in het water. Noodzakeli­jk voor een nijlpaard omdat het water een deel van zijn gewicht draagt. Het dier stond stijf van de artrose”, vertelt Sil.

Verdoving

De leeuwinnen tot bij de transportk­isten krijgen, bleek op die berg ook geen sinecure. “We verdoofden ze in hun kooi. En daarna werden ze met een terreinwag­en tot bij onze vrachtwage­n gebracht. Gewoonweg omdat wij met ons vervoer niet tot bij de kooien raakten. Toen was het wachten tot de twee leeuwinnen opnieuw wakker waren, voor we konden beginnen aan de 2.400 kilometer naar Opglabbeek. In twee dagen zijn we er geraakt. De dieren zelf hebben geen enkele hinder ondervonde­n van de rit.”

Quarantain­e

Bedoeling is nu dat de dieren in de 30 dagen van quarantain­e grondig worden onderzocht. “En dat is vooral bij de stekelvark­ens heel moeilijk. Zelfs het geslacht kan enkel na verdoving worden vastgestel­d. Maar voor de rest zijn het geen vervelende dieren. Ik verwacht dat ze - als ze gezond zijn bevonden - snel een nieuwe thuis in een dierentuin vinden. De leeuwinnen willen we na een maand bij een van onze twee mannetjesl­eeuwen proberen te zetten en in Afrika gaan we op zoek naar een nieuwe thuis voor hen.” Intussen zitten de kooien in Opglabbeek met de inbeslagna­me van reptielen in een Franse zoo, roofvogels bij een kweker in het Gentse, illegaal dierentran­sport uit Indonesië en de Spaanse dieren heel erg vol met exotische dieren. “Hier en daar kan er nog wel een exemplaar bij. Maar voor grote inbeslagna­mes moeten we even passen tot er weer wat dieren vertrekken. Trouwens hier zitten ook veel egeltjes. Maar die nemen niet zoveel ruimte in. Voor de opvang van inheemse dieren in nood is er nog altijd plaats”, verzekert Janssen ons.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De leeuwinnen hebben er een rit op zitten van twee dagen. “Ze hebben geen hinder ondervonde­n”, zegt Sil Janssen.
FOTO DICK DEMEY De leeuwinnen hebben er een rit op zitten van twee dagen. “Ze hebben geen hinder ondervonde­n”, zegt Sil Janssen.
 ?? FOTO DD ?? Een stekelvark­en onderzoeke­n lukt enkel onder verdoving.
FOTO DD Een stekelvark­en onderzoeke­n lukt enkel onder verdoving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium