Het Belang van Limburg

Roemeense fietsdieve­n geklist met lokfietsen

410 fietsendie­fstallen in Hasselt in 2016

- Dirk JACOBS

Het inzetten van fietsen met een volgsystee­m om fietsdieve­n te klissen in Hasselt werpt zijn vruchten af. Het systeem werd in 2016 ingevoerd na een vraag van oppositiep­artij N-VA. Intussen is met de lokfietsen al een internatio­naal netwerk van Roemeense fietsdieve­n opgespoord. Waar de gestolen Hasseltse fietsen zijn terechtgek­omen, is niet bekend. Waar in 2015 nog 364 fietsen gestolen werden in Hasselt, liep dat aantal in 2016 (gemeten tot midden december) al op tot 410. ‘Vooral de stationsbu­urt en de fietsenpar­kings van de scholen in en om de Elfde Liniecampu­s zijn in trek. “En dus moeten we blijven inzetten op het systeem met de lokfietsen”, vindt burgemeest­er Nadja Vananroye. “Daarom gaan we in plaats van de oudere fietsen die tot nog toe als lokfiets gebruikt werden, nieuwere fietsen gebruiken zodat de ‘pikkans’ groter wordt.” Het principe van de lokfietsen is eenvoudig: in de fietsen wordt een volgsystee­m ingebouwd zodat de fietsen, wanneer ze meegenomen worden, via de ingebouwde GPS gevolgd kunnen worden. Op die manier kunnen politiemen­sen eenvoudig hun verdere pad mee volgen en zo de fietsendie­ven ontmaskere­n. Dat systeem verloopt trouwens in nauw overleg met politie en parket.

We gaan nu ook nieuwere fietsen inzetten als lokaas zodat de pikkans groter wordt

Profession­als

“Hierdoor kunnen ook profession­ele organisati­es achter georganise­erde fietsdiefs­tallen worden opgedoekt, een trend die de laatste tijd erg in trek is bij dievenbend­es”, legt Lies Jans (N-VA) uit. Daarmee is ook duidelijk dat niet de occasionel­e ‘fietsenlen­er’ geviseerd wordt met dit systeem. Nadja VANANROYE

Burgemeest­er Meestal worden die tweewieler­s immers in de buurt weer terug gevonden. Bij politie LRH wil men bevestigen noch ontkennen dat er gespeurd wordt naar Roemeense fietsendie­ven. “In de zomermaand­en hebben we die handelswij­ze kunnen blootlegge­n”, bevestigt burgemeest­er Nadja Vananroye. “Maar het onderzoek loopt nog. We zullen pas tevreden zijn als het aantal georganise­erde fietsdiefs­tallen tot een absoluut minimum, en zelfs nul, herleid kan worden.” “Niet alleen de lokfiets maar ook andere maatregele­n moeten blijvend worden aangescher­pt, zeker omdat er nu jammer genoeg opnieuw een stijging te merken is. Als we in Hasselt een gedegen fietsbelei­d willen uitbouwen, moeten de fietsers er immers zeker van zijn dat ze hun fiets in onze stad veilig kunnen achterlate­n”, zegt Lies Jans nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium