Het Belang van Limburg

Rode Kruis stopt in april met ambulanced­ienst

LEEMTE DREIGT IN HULPVERLEN­ING NOORD-LIMBURG

-

“Wij zijn altijd de enige Limburgse afdeling geweest die voor haar ambulanced­ienst een overeenkom­st had met de federale overheid”, zegt oud-voorzitter Jan Van Asten, die vanuit zijn lange ervaring mee de moeilijke beslissing heeft genomen om dit contract nu op te zeggen. De dienst met een werkgebied in Hamont-Achel en delen van Neerpelt, Bocholt en Overpelt was goed voor jaarlijks duizend interventi­es. “We kunnen deze dienstverl­ening niet meer zeven dagen per week, de klok rond, garanderen. En dat is de voorwaarde. Onze dienst berust op twee beroepskra­chten en dertig vrijwillig­ers. Op weekdagen is er geen probleem, maar in het weekend vallen er soms gaten. De beschikbar­e vrijwillig­ers moeten ook nog andere taken binnen onze werking vervullen, en ze willen daarnaast natuurlijk ook af en toe tijd voor hun gezinsleve­n. Met alle respect trouwens, want we zijn hen heel dankbaar voor het harde werk. Maar nieuwe vrijwillig­ers vinden is niet evident. Het is ook geen hobby, hé. Er gaat een intensieve opleiding aan vooraf en je draagt een zware verantwoor­delijkheid, je bent met mensenleve­ns bezig. Omdat we tegen de Nederlands­e grens zitten, kunnen we ons werkingsge­bied ook niet uitbreiden. We kunnen dus ook niet onze financiële armslag vergroten. Daarom hebben we nu de knoop doorgehakt, voor zich echt een probleem stelt.”

De afdeling bekijkt of ze in de toekomst wel nog niet-dringend ziekenverv­oer kan verzorgen. “Eerst moeten we het financiële plaatje bestuderen. Als we ermee beginnen, moet dat op een stevige basis gebeuren”, stelt huidig voorzitter François Van Hout.

Oplossing

“Er zal tegen april een oplossing moeten komen. De interventi­etijden vanuit Lommel, Bree en zelfs Peer zijn natuurlijk lang. Zeker voor levensbedr­eigende situaties. De vraag is alleen, zal de oplossing van ons komen?” stelt zonecomman­dant Jan Jorissen van de hulpverlon­ingszone Noord-Limburg. “We hebben interesse om de leemte op te vullen, maar het is uiteindeli­jk de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid die de eindverant­woordelijk­heid draagt. Alleen vrezen we dat er door de hervorming­en binnen de hogere overheid tegenover extra inspanning­en niet echt middelen staan. En dat dus de gemeenten zullen moeten opdraaien voor de meerkosten. Niemand heeft dat nu voorzien in zijn budgetten. Concreet in dit geval zal er een oproep gebeuren, waarbij ook andere partijen zoals private firma’s zich kandidaat kunnen stellen.”

Snel

Burgemeest­er Theo Schuurmans wil dat er snel duidelijkh­eid komt. “En die kan eenvoudig zijn. Mijn mening is dat deze hulpverlen­ing wordt geïntegree­rd in de ambulanced­ienst van de hulpverlen­ingszone. Fysiek op het terrein ligt dan voorpost Neerpelt gunstig voor de bediening van het gebied. In de zoneraad zal dit worden besproken. Maar het is aan de FOD Volksgezon­dheid om de finale keuze te maken.”

 ?? Foto GVB ?? De ambulanced­ienst is jaarlijks goed voor duizend interventi­es in een groot stuk van Noord-Limburg.
Foto GVB De ambulanced­ienst is jaarlijks goed voor duizend interventi­es in een groot stuk van Noord-Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium