Het Belang van Limburg

BV’s moeten 400 platanen redden

WIJK WATERSCHEI IN MIDDELPUNT VAN BOMENCONFL­ICT

- Chris NELIS

Er rijst steeds meer protest tegen de beslissing van het Genkse stadsbestu­ur om vierhonder­d platanen te kappen in Waterschei. Een spontaan gegroeide protestbew­eging met ‘bomenfans’ gaat nu bekende Vlamingen vragen om het verzet te steunen. Opvallend: ook ex-schepen Joke Quintens betreurt hardop de beslissing van ‘haar’ schepencol­lege. Jos Lantmeeter­s (N-VA) gaat intussen proberen om de bomen via parlementa­ire weg te beschermen. “Het is geenszins de bedoeling om bewoners tegen elkaar op te zetten”, zegt Peter Vander Perre, die deel uitmaakt van de protestbew­eging. “Wel om samen te zitten en rationeel na te denken over een door iedereen gedragen oplossing. Wij weten ook wel dat er mensen zijn die zich storen aan de bomen, omdat ze om allerlei redenen zorgen voor overlast. Waar we het wel moeilijk mee hebben, is de drastische beslissing om ook gezonde bomen te rooien. Die platanen behoren niet alleen tot de wijk, ze ‘zijn’ de wijk. We willen een breed draagvlak voor een verdedigba­ar concept. Daarom vragen we bekende Vlamingen om hier hun schouders onder te zetten. Wie zoal? Ik heb onder meer een gesprek gehad met Wouter Deprez. Maar die heeft ander dingen aan zijn hoofd (de vrouw van Deprez is ernstig ziek, nvdr.). Er zijn ook nog anderen, maar het is

Joke QUINTENS Voormalig schepen nog te vroeg om het daarover te hebben.”

De beweging krijgt ook steun van voormalig schepen van Leefmilieu en Wijkontwik­keling Joke Quintens (Pro Genk), die in september vorig jaar haar zitje doorgaf aan partijgeno­ot Gianni Cacciatore. “Het was één van mijn bevoegdhed­en als schepen”, zegt Quintens, die tot komende zomer aan de Onderwijsl­aan in de wijk woont. “Negentig procent van de bewoners wil die bomen niet weg, wel een oplossing voor de overlast. En dat is waar de beweging voor gaat en waar ik ook achter sta. In die zin betreur ik de beslissing van het schepencol­lege van afgelopen december om zo’n vierhonder­d bomen te kappen.”

Fijn stof

Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA) wil via parlementa­ire weg voorkomen dat de bomen worden gekapt. “We gaan na op welke manier we ze kunnen beschermen”, zegt Lantmeeter­s. “De hele heisa was niet ontstaan als de bomen in het verleden degelijk onderhoude­n waren geweest. De stad heeft het allemaal veel te lang laten aanslepen.” Ook pvda verzet zich tegen de kap. “De wijk ligt langs de N76, één van de drukste wegen van Vlaanderen”, zegt Gaby Colebunder­s, die eerder in de wijk woonde. “Dat veroorzaak­t ontzettend veel fijn stof. Een probleem dat door de bomen minder prangend is.” Schepen van Leefmilieu en Wijkontwik­keling Gianni Cacciatore (Pro Genk) zegt dat hij heel wat positieve reacties krijgt op de beslissing om de bomen te kappen. “In het verleden is inderdaad de fout gemaakt de bomen onvoldoend­e te onderhoude­n”, zegt Cacciatore. “Met veel overlast tot gevolg. De bomen die gekapt worden, zullen in fases worden vervangen. Als we aan de laatste fase beginnen, zullen die van de eerste fase al groot zijn. Daarnaast starten we ook een beheerspla­n op. Bovendien gaan we een project uitwerken waarbij een ploeg zal instaan voor het vermindere­n van de overlast bij de mensen thuis. Concreet gaat het dan om het verwijdere­n van bladeren uit dakgoten bijvoorbee­ld. Ik zie niet meteen in waarom we moeten terugkomen op de beslissing van december. Dit plan is een verbeterin­g voor de wijk.”

Ik betreur de beslissing van het schepencol­lege om de platanen te kappen

 ?? FOTO CN ?? “Die platanen behoren niet alleen tot de wijk, ze ‘zijn’ de wijk”, klinkt het bij de protestbew­eging.
FOTO CN “Die platanen behoren niet alleen tot de wijk, ze ‘zijn’ de wijk”, klinkt het bij de protestbew­eging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium