Het Belang van Limburg

“Ik ben de Vlaamse film gunstig gezind”

Franse topactrice Isabelle Huppert speelt gevallen Songfestiv­alster in Belgische film ‘Souvenir’

- Raymond DE CONDÉ

Een Golden Globe voor haar prestaties in ‘Elle’ en ‘L’Avenir’, een bekroning tot beste actrice van het jaar door critici in New York en LA, door het leven gaan onder koosnaam ‘de Franse Meryl Streep’... Geen enkele Franse actrice werd vaker dan Isabelle Huppert onderschei­den. En dan zit die oscarnomin­atie waarschijn­lijk nog in de pijplijn. De Vlaamse filmmaker Bavo Defurne wist niet wat hem overkwam toen zij de hoofdrol aanvaardde in zijn tweede film ‘Souvenir’, die volgende week in de zalen komt. “Toen ik Bavo ontmoette, was ik 150 procent overtuigd over dit project”, vertelt de Française. In ‘Souvenir’ speelt Huppert de arbeidster Laura, die een eentonig bestaan leidt als een soort anonieme robot in een patéfabrie­k. Ze heeft haar lief verloren, heeft familie noch vrienden en doodt ’s avonds de tijd met tv-kijken. Nochtans stond ze twintig jaar eerder op het podium van het Eurovisies­ongfestiva­l, waarin ze tweede eindigde na ABBA. Sindsdien ging het bergaf met haar carrière. In de fabriek komt een jonge kerel werken, Jean, die haar herkent als het zangeresje van weleer. Hij is direct in haar geïnteress­eerd en spoort haar aan om haar zangcarriè­re weer op te nemen.

U hebt gewerkt met de grootste regisseurs. Waarom nu met de nog vrij onbekende Bavo Defurne?

“Ik ben de Vlaamse film gunstig gezind en toen ik het scenario las, was ik voor 80 procent overtuigd. Ik heb de vier kortfilms van Bavo bekeken en zijn eerste langspeelf­ilm ‘Noordzee Texas’, naar mijn gevoel een heel mooie en gedurfde film. Daarna heb ik hem ontmoet waardoor mijn overtuigin­g naar 150 procent steeg.”

U staat bekend als iemand die jonge regisseurs helpt lanceren. Is dat ook geen risico?

“In Amerika spelen bekende acteurs vaak in films die door debutanten worden geregissee­rd. Dat is daar heel gewoon. Dit is niet de eerste film die ik met een Belg heb gemaakt, ik zat ook al in ‘Nue propriété’, toen Joachim Lafosse nog vrijwel onbekend was.”

Weinig mensen zullen weten dat u ook kunt zingen.

“Dit is niet de eerste film waarin ik zing. Het is wel mijn eerste rol als zangeres. ‘Souvenir’ is een soort sprookje in de kitscherig­e context van het Songfestiv­al. Maar het gaat niet om die liedjeswed­strijd, het gaat om falen en succes hebben, de moeilijkhe­den die je in het leven tegenkomt, de anderen.” Isabelle HUPPERT

Actrice

afhankelij­kheid

van

Bent u een Songfestiv­alkijker?

“Mijn vroegste herinnerin­g gaat terug naar Cigliola Cinquetti, de Italiaanse zangeres die destijds won met ‘Non ho l’eta’, een liedje dat ik als kind ontelbare keren heb gehoord. Als je de geschieden­is van het Songfestiv­al overloopt, valt op dat in de eerste periode chansons werden gezongen. Toen kwam ABBA en deed de popmuziek zijn intrede. Je zou kunnen zeggen dat Laura met haar chanson één jaar te laat kwam. Zij is niet het prototype van de moderne Songfestiv­alzangeres. Bavo heeft er nog een choreograa­f bijgehaald om me bepaalde bewegingen aan te leren. De eerste acht dagen hebben we in Luik gedraaid en daarop geoefend. Het moest anders zijn dan een popzangere­s.”

Zijn er momenten geweest in uw leven dat u, zoals Laura, iets anders wilde doen?

“Nee, mijn moeder heeft me op mijn veertiende naar het conservato­rium gestuurd en ik wist al snel wat ik wilde doen.”

U maakt makkelijk drie films per jaar. Hebt u nog tijd over voor uw familie?

“Toch wel, er zijn beroepen waarin mensen veel meer in beslag worden genomen door allerlei verplichti­ngen. Ik voel me bevoorrech­t en maak tijd voor de familie. Mijn man is regisseur. We hebben de kinderen nooit gepusht om in onze voetsporen te treden, toch is het zo gegaan. Cinema staat nu eenmaal centraal in mijn leven, al wil ik het theater niet verwaarloz­en. Het neemt wel veel meer tijd in beslag dan film. Met het stuk ‘Phèdre’ hebben we net een tournee afgerond in Athene.”

Toen ik het scenario las was ik voor 80 procent overtuigd. Na mijn ontmoeting met Bavo Defurne steeg mijn overtuigin­g naar 150 procent

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium