Het Belang van Limburg

Vuurwerk bezorgt Noa trauma

-

Naam: Noa

Leeftijd: 10 jaar

Ras: West Highland White Terriër Geslacht: teef Eigenaar: familie Damen uit Leopoldsbu­rg

Probleem: Noa wil niet wandelen als het donker is

Mensen die een kidnapping, een oorlogssit­uatie of dergelijke hebben meegemaakt, kunnen last hebben van PTSS (Post Traumatisc­h Stress Syndroom). Na een traumatisc­he ervaring proberen ze hun angst onder controle te houden door bepaalde situaties te vermijden. Noa doet dat ook. Bij haar is PTSS veroorzaak­t door vuurwerk.

GEDRAG

Noa wil niet meer naar buiten zodra het donker is. Dit hondje is 10 jaar oud en vertoont dit gedrag pas vanaf 1 januari. Alles begon op oudejaarsa­vond. Om half vijf besloot de bazin om nog vlug een wandeling te doen en Noa de kans te geven zich nog eens goed uit te leven vooraleer het vuurwerk zou beginnen. Bij het invallen van de duisternis werd Noa opgeschrik­t door knallen. Ze trok fel aan de leiband en sleurde haar bazin naar huis, waar ze zich op haar gemak voelde. Toen het om middernach­t buiten knalde, heeft de bazin het geluid van de tv wat hoger gezet en toonde Noa geen reactie. ’s Anderendaa­gs was er geen probleem. Tot het donker werd. Noa wou niet meer naar buiten voor haar avondwande­ling. Sinds die dag vindt Noa wandelen niet meer leuk na de schemering. Ze trekt tegen als ze buiten moet, ze verstopt zich als de bazin het leibandje haalt...

ANALYSE

Omdat Noa al 10 jaar in Leopoldsbu­rg woont, waar militairen wekelijks schietoefe­ningen doen, is ze gewend aan knallen. Het trauma is veroorzaak­t omdat ze plots langs alle kanten met knallen werd bestookt.

OPLOSSING

Ik raad de bazin aan om wandelinge­n te maken die beginnen als het nog licht is en duren tot het donker is. Deze wandelinge­n zijn best ook ver van huis waar Noa de weg niet kent. Hopelijk zal ze op die manier weer vertrouwen krijgen dat het niet elke avond, als het donker is, buiten begint te knallen. Maar herstellen van dit trauma zal even duren. Ik heb deze week meerdere honden met PTSS gezien. Sommige honden durven niet meer naar buiten en zijn onzindelij­k, andere vernielen vanalles omdat ze niet meer alleen thuis durven blijven enzomeer. Als gemeenten zouden opleggen dat er enkel vuurwerk mag worden afgeschote­n op één bepaalde plaats en als het beperkt zou worden tot een korte periode, dan zou dit soort trauma’s bij dieren veel minder voorkomen. In Leopoldsbu­rg heeft de gemeentera­ad op 26 juni 2007 een verbod op vuurwerk ingesteld. Maar zoals in vele andere gemeenten is het blijkbaar niet belangrijk genoeg om er controle op uit te oefenen.

 ??  ?? XDany Grosemans
Dierengedr­agstherape­ut
0475/97.10.11
www.dierengedr­ag.be
XDany Grosemans Dierengedr­agstherape­ut 0475/97.10.11 www.dierengedr­ag.be
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium