Het Belang van Limburg

“Weer tijd om met mijn vrouw te fietsen”

Beringenaa­r Ronnie Leten (60) stapt op als CEO van Zweedse multinatio­nal Atlas Copco

- Guido CLOOSTERMA­NS Dominiek CLAES

Ronnie Leten neemt zelf ontslag bij Atlas Copco

STOCKHOLM/BERINGEN - Na acht jaar aan het hoofd te hebben gestaan van Atlas Copco zet Ronnie Leten (60), geboren in Beverlo (Beringen), een punt achter zijn carrière bij de Zweedse multinatio­nal. Dat raakte gisteren bekend bij de aankondigi­ng dat het bedrijf zich wil opsplitsen. “Na zo’n lange periode moet je je afvragen of een bedrijf niet beter af is met een nieuwe topman”, aldus Leten. Hans Straberg, de voorzitter van de raad van bestuur van Atlas Copco, had de pers gisterenvo­ormiddag uitgenodig­d om de opsplitsin­g van Atlas Copco in twee nieuwe bedrijven aan te kondigen. Dat was echter niet de enige mededeling. De opsplitsin­g van de compressor­enbouwer betekent ook het einde van de carrière van Limburger Ronnie Leten aan het hoofd van het bedrijf, hoewel het één niets met het ander te maken heeft. “We hadden Ronnie graag langer aan boord gehouden”, zei Straberg. “Hij heeft fantastisc­h werk geleverd, maar ik respecteer zijn keuze.”

Succesvol parcours

Aan het hoofd van Atlas Copco heeft Ronnie Leten, zestig inmiddels, een uitzonderl­ijk parcours afgelegd. Leten begon in 1985 voor Atlas Copco te werken en toen hij in 2009 werd benoemd tot CEO was hij topman van de site in Wilrijk. In de acht jaar dat hij CEO was verdrievou­digde de beurswaard­e van Atlas Copco van 12 miljard naar 35 miljard euro.

Onder leiding van Leten evolueerde Atlas Copco naar een bedrijf dat niet alleen producten verkoopt maar ook diensten aanbiedt. Bovendien veroverde Atlas Copco de positie van marktleide­r in Azië op vlak van vacuümpomp­en. Reden genoeg voor de steenrijke Zweedse familie Wallenberg, die een belangrijk aandeel heeft in Atlas Copco, om Leten ook te benoemen tot voorzitter van de Zweedse fabrikant van huishoudto­estellen Electrolux, waarin de familie Wallenberg ook een groot aandeel heeft. Het pad van Ronnie Leten bij Atlas Copco liep niet altijd over rozen. Zo begon hij in 2009 tijdens een periode van crisis, gevolgd door een crisis in de mijnbouw.

“Dak vervangen”

Leten blijft nog enkele maanden CEO van Atlas Copco. In april neemt hij afscheid van zijn bedrijf en keert hij terug naar België, maar hij zegt altijd met Zweden verbonden te zullen blijven. Leten heeft zelf de beslissing genomen om ontslag te nemen. “Na zo’n lange periode moet je je afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe topman. Een bedrijf mag niet afhangen van één persoon.”

Om zijn ontslag uit te leggen gebruikte Leten een uitspraak van ING-topman Ralph Hamers. “Het dak van een huis vervang je best als de zon schijnt. Ik denk dat dit bij ons nu ook van toepassing is.” Terwijl Hamers op die manier het ontslag van 3.000 bankbedien­den motiveerde, bedoelde Leten alleen zichzelf. In het verleden was Leten ook kritisch voor het ondernemer­sklimaat in België. Daarbij nam hij herhaaldel­ijk de hoge loonkosten, de fiscale behandelin­g van bedrijven en de mobiliteit op de korrel, met name de files rond Antwerpen.

Manager van het jaar

Het succesvoll­e parcours van Ronnie Leten bij Atlas Copco leverde hem verschille­nde onderschei­dingen op. Zo werd hij in 2013 verkozen tot manager van het jaar en kreeg hij de Herman Dessers ondernemer­sprijs van Voka-Limburg. In 2015 stond hij op de 31ste plaats in de lijst van beste CEO’s ter wereld. Johan Thijs van KBC was de enige Belg die nog voor hem stond.

Wat hij concreet gaat doen als hij straks CEO af is, dat weet Ronnie Leten zelf nog niet goed. “Ik ga alleszins meer tijd hebben voor mezelf en voor mijn echtgenote. Ik hoop dat ik veel van die tijd kan besteden door samen met haar op de tandem door het mooie Limburg te fietsen”, zegt Ronnie Leten in een gesprek met deze redactie. Vorig jaar werd Ronnie Leten, geboren in Beverlo, door gouverneur Herman Reyn Reynders nog ‘verheven’ tot amb ambassadeu­r van Limburg. Ook Ook Kim Clijsters en Regi Penx Penxten dragen die titel. “Ik “Ik w weet het, tot nog toe ben ben ik weinig beschikbaa­r gewe geweest om Limburg te prom promoten. Ik hoop dat daar binn binnenkort veranderin­g in kom komt”, zegt Leten. “Ik zal nu nu n normaal gesproken meer tijd tijd h hebben voor mezelf en voor voor mijn naaste omgeving. Limb Limburg heeft altijd bij mij in in de de bovenste schuif geleg gelegen. Maar wat ik prec precies ga doen, weet ik nog niet. niet. Ik neem eerst de tijd om om m mijn job als CEO hier bij bij A Atlas Copco af te rond ronden en de fakkel door te geve geven aan mijn opvolger Mat Mats Rahmström. Hij komt netnet a als ikzelf uit ons eigen orga organisati­e. Mats zit al 28 jaar jaar lang binnen het bedrijf en en zetelt al bijna tien jaar in in het directieco­mité.”

Er Er zullen lange rijen voor uw uw deur staan om u te polsenpol voor bestuursma­ndaten dat in bedrijven of organisati­es.org

“Zoals“Zoa u weet ben ik ook voorzitter­voor van de raad van bestuurbes­tu van Electrolux, eveneensev­en een Zweeds bedrijf.bedr Dat blijf ik ook, tenzijtenz­i ze mij daar wegstemmen (lacht). Ik zal wel actief blijven, maar ik heb thuis afgesproke­n dat ik geen 360 dagen op een jaar meer aan het werk zal zijn. Ik hoop eens naar een match van KRC Genk te kunnen gaan. Maar eerst zal ik hier mijn taak afronden. Dat vraagt nu al mijn tijd. De mandaten die op mij wachten zullen heus niet weglopen. Bovendien denk ik dat mijn toekomstig­e taken eerder in Scandinavi­ë zullen liggen dan in België. Want daar ligt immers mijn netwerk. Eén zaak is zeker: ik ga niet in de politiek.”

U zult een nieuw soort relatie met uw echtgenote moeten ontwikkele­n.

“Wel, daar hebben we het al over gehad. Ik zeg altijd tegen haar: we kennen elkaar nu 42 jaar. Daarvan zijn we 37 jaar getrouwd en 15 jaar écht samen. Ik heb haar al gezegd dat ik ga blijven reizen. We gaan nu ook meer tijd hebben om samen op de tandem door het mooie Limburg te fietsen. Fietsen ga ik zeker meer doen, daar kijk ik naar uit. Binnen een jaar zal ik scherper staan en tien kilo lichter zijn. Maar Chris Froome moet niet bang zijn, ik ga geen profwielre­nner worden (lacht).”

 ?? Foto JORIS HERREGODS ?? “Na acht jaar moet een mens zich afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe leider”, zegt Ronnie Leten, die afscheid neemt van Atlas Copco.
Foto JORIS HERREGODS “Na acht jaar moet een mens zich afvragen of het bedrijf niet beter af is met een nieuwe leider”, zegt Ronnie Leten, die afscheid neemt van Atlas Copco.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium