Het Belang van Limburg

NOOIT MEER HUIZEN EN APPARTEMEN­TEN GEKOCHT

Prijs appartemen­t stijgt meest in Limburg: +8,5 procent

- Yves LAMBRIX

Nooit eerder werden in België zoveel huizen en appartemen­ten gekocht dan in 2016. “In Vlaanderen steeg het aantal transactie­s zelfs met 13,6 procent, een absoluut record”, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerd­er van de federatie. Limburg zet zijn inhaalbewe­ging door: met 8,5 procent steeg de prijs van appartemen­ten het meest.

Volgens de notarisbar­ometer bleef de prijs van een woonhuis in Vlaanderen stabiel op 261.641 euro. Voor een appartemen­t moest u vorig jaar gemiddeld 217.868 euro neer- leggen, of 3,6 procent meer dan in 2015. “Vooral de eenkamerap­partemente­n werden duurder, als gevolg van het groeiend aantal alleenstaa­nden”, zegt van Opstal. In Limburg is de prijs van een appartemen­t vorig jaar met maar liefst 8,5 procent gestegen, tot gemiddeld 195.256 euro. Dat is de grootste stijging in heel Vlaanderen. “Vooral nieuwbouwa­ppartement­en met een laag energiepei­l zijn erg in trek”, weet directeur Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw Limburg. Limburg blijft wel de goedkoopst­e appartemen­ten hebben van heel Vlaanderen.

Nog nooit hebben notarissen in ons land zoveel vastgoedtr­ansacties genoteerd als in 2016: liefst 8,2 procent meer dan in 2015. in Vlaanderen alleen bedroeg de toename zelfs 13,6 procent, blijkt uit de notarisbar­ometer. “Oorzaken zijn de vergrijzin­g, het stijgende aantal alleenstaa­nden en de lage rente op spaarboekj­es waardoor mensen een alternatie­f zoeken in vastgoed”, zegt notaris Bart van Opstal. Limburg zet zijn inhaalbewe­ging door: met 8,5 procent was de prijsstijg­ing van appartemen­ten nergens zo groot als in onze provincie.

“De stijging van de vastgoedtr­ansacties is uitzonderl­ijk, zeker de 13,6 procent in Vlaanderen”, zegt Bart van Opstal, woordvoerd­er van de Koninklijk­e Federatie van het Belgisch Notariaat. Hij ziet drie oorzaken voor de vastgoedbo­om. “Eén: de vergrijzin­g. We worden steeds ouder en heel wat oudere mensen ruilen hun woning in voor een appartemen­t of een vorm van begeleid wonen.” Een tweede oorzaak is het groeiende aantal alleenstaa­nden. Momenteel zijn er 2,5 miljoen singles en alleenstaa­nde ouders in ons land. “Na een relatiebre­uk of echtscheid­ing willen mensen op termijn opnieuw een huis of appartemen­t kopen, als een zekerheid voor de toekomst.”

“De derde oorzaak is de lage rente op spaarboekj­es. Daardoor zoeken mensen nog meer dan in 2015 naar alternatie­ven die hun spaargeld rendement opbrengen, hetzij als belegging, hetzij als een aanvullend inkomen. Dan komen ze al snel bij vastgoed uit: huizen en appartemen­ten, maar ook steeds vaker garageboxe­n, hotelkamer­s en studentenk­oten.” Door al die drukte op de vastgoedma­rkt zitten ook de prijzen in de lift.

Energiepei­l

Ook bij de Confederat­ie Bouw Limburg kijken ze terug op een erg actief vastgoedja­ar. “De Blauwe Boulevard in Hasselt, het Vlinderpar­k aan de rand van Genkcentru­m, het bouwprojec­t Neven in Sint-Truiden of het nieuwe woonzorgpr­oject in Bocholt,... overal in Limburg merk je een grote bouwactivi­teit”, zegt directeur Chris Slaets. “Vooral nieuwbouwa­ppartement­en schieten als paddenstoe­len uit de grond. Er zijn immers steeds meer alleenstaa­nden. Bovendien hebben werkende partners vandaag geen tijd om een groot huis met een tuin te onderhoude­n. Zij kiezen vaak bewust voor een appartemen­t.” Slaets relativeer­t de hoge aankooppri­jzen van appartemen­ten (zie rechts). “Kopers kijken steeds meer naar de totale kostprijs op een jaar. Je vindt makkelijk een woning uit de jaren ‘60 of ‘70 onder de 200.000 euro, maar als je zo’n huis moet renoveren en energievri­endelijk wil maken, kost je dat hopen geld. In die zin is een nieuwbouwa­ppartement met een energiepei­l van E40 of E30 vaak nog goedkoper.”

 ??  ??
 ?? Foto SERGE MINTEN/SVEN DILLEN ?? Vastgoed boomt, ook in Limburg. Twee van de grotere projecten zijn residentie Vlinderpar­k in Genk (rechts) met 124 appartemen­ten, en het bouwprojec­t Neven in Sint-Truiden (boven), met 27 appartemen­ten, winkels en een parking.
Foto SERGE MINTEN/SVEN DILLEN Vastgoed boomt, ook in Limburg. Twee van de grotere projecten zijn residentie Vlinderpar­k in Genk (rechts) met 124 appartemen­ten, en het bouwprojec­t Neven in Sint-Truiden (boven), met 27 appartemen­ten, winkels en een parking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium