Het Belang van Limburg

Stormloop op opleiding tot politie-inspecteur

400 geïnteress­eerden op infoavond ondanks terreurdre­iging

- Mireille MAES/Toon ROYACKERS

Werken bij de politie is in trek. Niet minder dan 400 mensen schreven in voor een infoavond van politie LRH en de politiesch­ool. Daar kregen ze meer info over wat de opleiding tot inspecteur en een job bij de politie precies inhoudt. “Werken bij de politie blijft duidelijk een aantrekkel­ijk beroep”, zegt korpschef Philip Pirard. Bij het PLOT in Genk leidden ze in 2016 120 politieins­pecteurs op. Het merendeel van hen werkt nu in Brussel en Zaventem. Werken bij de politie lijkt gezien het aantal inschrijvi­ngen voor veel jonge twintigers een droomjob te zijn. Een sluitende verklaring is er niet. “Maar jobzekerhe­id en programma’s zoals de buurtpolit­ie kunnen het succes deels verklaren. Al zien we vaak dat mensen die via de televisie interesse kregen voor een job als inspecteur, als eerste afhaken wanneer we vertellen dat de serie op televisie niet altijd strookt met de realiteit”, zegt Dorien Baens, woordvoers­ter van politiezon­e LRH. “Een groot deel van de kandidaten stapt echter binnen uit idealisme. Ze willen zich inzetten en mensen helpen. Die kunnen we natuurlijk prima gebruiken.”

Zaventem en Brussel

Een ding is zeker: de aanhoudend­e terreurdre­iging schrikt inspecteur­s in spe niet af. “Vorig jaar en ook de komende jaren zullen veel meer inspecteur­s worden opgeleid. Dat heeft minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) beslist. Het aantal studenten in de politiesch­ool piekt dus ook bij ons. In 2016 waren dat

Dorien BAENS

Politie LRH

er ongeveer 120, de komende jaren zullen het er iets minder zijn. Maar nog altijd meer dan bijvoorbee­ld in 2015 of 2014”, zegt Bart Van Brabant van de Limburgse Politiesch­ool PLOT.

Een kleine 100 aspirant-inspecteur­s die in Limburg hun opleiding volgden, werken nu in Zaventem en Brussel. “Omdat daar veel agenten nodig zijn. De leerlingen weten dat wanneer ze aan hun opleiding beginnen, maar het schrikt hen duidelijk niet af”, aldus nog Van Brabant.

Dat alle geïnteress­eerden die de infosessie­s bijwonen, ook effectief inspecteur in de politiezon­e

LRH worden, is hoogst onwaarschi­jnlijk. “In onze zone hebben we jaarlijks maar een handvol inspecteur­s nodig. De vacatures worden samen met de vacatures in de andere zones gepublicee­rd. Maar door de geïnteress­eerden nu de juiste informatie te geven, weten ze hoe ze het moeten aanpakken als ze echt bij de politie willen werken”, zegt Dorien Baens. Dit jaar worden er toch zo een 1.500 inspecteur­s aangeworve­n over de hele land.”

Veel aspirant-inspecteur­s werken nu in Zaventem en Brussel. Ze weten dat wanneer ze aan hun opleiding beginnen, maar het schrikt hen duidelijk niet af

 ?? FOTO GEERT DE RYCKE ??
FOTO GEERT DE RYCKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium