Het Belang van Limburg

Kwart Belgen kan vakantie niet betalen

-

Op 4 februari vindt de jaarlijkse vakantiebe­urs voor mensen met een beperkt budget plaats in het cultuurcen­trum van Hasselt. Aan interesse zal er geen gebrek zijn, want een kwart van de Belgen kan zich geen week vakantie veroorlove­n, blijkt uit een enquête van de FOD Economie. De vakantiebe­urs is een initiatief van Horizont vzw, een Limburgse vereniging die vrijetijds­besteding aanbiedt aan mensen met een beperkt budget. “In 2016 hebben we voor het eerst de kaap van de 10.000 boekingen via onze formule Rap op Stap gerond”, zegt coördinato­r Roeland Schaeken. “Aan iedereen die komt aankloppen bij een van onze acht kantoren bieden we een individuee­l antwoord, van een voorstelli­ng in een cultuurhui­s tot een meerdaagse vakantie.”

Ook de themareize­n zijn erg populair. Het aanbod gaat van zeven dagen Lloret De Mar (200 euro) over vijf dagen Duitse bossen (165 euro) tot vijf dagen Belgische kust (170 euro). “Het zijn groepsreiz­en en dat valt in de smaak. Helaas hebben we slechts een kleine tweehonder­d plaatsen en die zijn op de dag van onze vakantiebe­urs meteen volzet. Elk jaar moeten we mensen teleurstel­len.”

Niet iedereen kan een beroep doen op Horizont vzw. “Enkel mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetko­ming, die in schuldbemi­ddeling of budgetbehe­er zijn, die voor een maatwerkbe­drijf werken of een leefloon krijgen, komen in aanmerking. We werken met subsidies van het Steunpunt Vakantiepa­rticipatie. Maar onze activiteit­en zijn nooit gratis. Iedereen betaalt een bedrag in overeenste­mming met zijn of haar financiële draagkrach­t.”

De grote interesse in het aanbod van Horizont hoeft niet te verbazen, zegt Schaeken. “Vakantie is een basisrecht en mensen in armoede hebben net als alle anderen de behoefte om de batterijen op te laden. Maar vakantie is voor hen ook interessan­t omdat het hen leert om hun budget te beheren of hun dag te plannen, basisvaard­igheden die ook in het dagelijks leven van pas komen.”

horizontvz­w.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium