Het Belang van Limburg

“Plafonneri­ng van brutolonen is revolution­air”

Sneeuwbale­ffect verwacht van plafonneri­ng brutolonen bij BNP Paribas Fortis

- Guido CLOOSTERMA­NS

De invoering van een plafond voor de brutolonen zal ook op andere werkgevers inspireren­d werken. Dat verwacht arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad naar aanleiding van de onderhande­lingen die daarover bij BNP Paribas Fortis gevoerd worden. “We moeten nog wachten op de definitiev­e uitwerking, maar dit plan is alleszins revolution­air”, aldus Denys. “Andere bedrijven zullen een en ander met argusogen bekijken.” Vakbonden en directie van BNP Paribas Fortis werken momenteel de modaliteit­en uit van een plan waarbij de brutolonen van de werknemers worden geplafonne­erd op 4.700 euro. Alles daarboven wordt niet langer uitbetaald in geld, maar in punten of ‘units’. Daar kunnen dan andere voordelen mee gefinancie­rd worden, zoals een grotere categorie bedrijfswa­gen, opleidinge­n, een laptop of een extraatje voor het pensioen. De dertiende maand zou zelfs helemaal in units of punten uitbetaald worden.

Twee van de drie vakbonden hebben hun zegen al gegeven aan het voorstel. In ruil belooft de bank tot eind 2018 geen mensen te ontslaan. Momenteel zitten de vakbonden en directie van BNP Paribas Fortis rond de tafel om de uitvoering van het plan vast te leggen. Het plan moet daarna ook nog worden voorgelegd aan de achterban. Ruim een derde van de 13.500 werknemers van de bank verdient meer dan 4.700 euro. Hogere kader en topmanager­s worden niet in het systeem opgenomen. Zij onderhande­len vaak immers individuee­l over hun verloning.

Revolution­air

Volgens arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad is het voorstel van de bank op zijn minst revolution­air. “Flexibele loonplanne­n zijn al een tijdje in zwang, maar het is de eerste keer dat het zo gestructur­eerd voor alle betrokkene­n wordt ingevoerd. Meestal kunnen werknemers instappen op vrijwillig­e basis. We moeten natuurlijk nog afwachten hoe het plan in de praktijk wordt uitgewerkt, maar het ligt voor de hand dat andere werkgevers een en ander met grote belangstel­ling zullen volgen.” Denys acht het bovendien niet onwaarschi­jnlijk dat het plan van BNP Paribas Fortis voor een regelrecht­e omwentelin­g kan zorgen in het loonbeleid.

Cafetariap­lan

Flexibele loonplanne­n of zogenoemde cafetariap­lannen raken steeds meer in zwang. Uit onderzoek van HR-dienstverl­ener SD Worx blijkt dat 65 procent van de Belgische werknemers zelf zijn loonpakket wil samenstell­en, terwijl slechts 8 procent van de bedrijven het effectief aanbiedt. Bij SD Worx verdubbeld­e het aantal bedrijven dat kiest voor dergelijke verloning, bij Acerta steeg het aantal vragen naar een flexibel loonplan met 40 procent. “Natuurlijk moet je wel op een aantal dingen letten”, vindt Denys. “De werknemer heeft het recht om een substantie­el deel van zijn loon in cash te ontvangen. Bovendien moet een flexibel loon zaken bevatten die nuttig zijn voor de werkgever. Je kan niet elk jaar een nieuwe fiets kopen.”

Addertje

Hoe interessan­t een flexibel loonplan ook lijkt, er zitten nogal wat addertjes onder het gras. Een aantal rechten, zoals vakantiege­ld, eindejaars­premie, ziektegeld en de bijdragen voor de groepsverz­ekering worden immers berekend op uw brutoloon. Hoe lager uw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium