Het Belang van Limburg

“Ervaring rijker in Turkije”

Wout Wijsmans speelde in Fenerbahçe onder Daniël Castellani

- Leo PEETERS

Noliko Maaseik speelt vanavond zijn derde Champions League-wedstrijd tegen het Turkse Istanboel BBSK. Inzet is een driepunter, die kansen opent op de derde plaats na het ongeslagen duo Kedzierzyn en Dinamo Moskou. Ook de drie beste derdes van de vijf poules stoten door naar play-off 12. Hierin nemen de beste twaalf het tegen elkaar op. Haalbaar voor Maaseik, op voorwaarde van winst. Wout Wijsmans neemt ons even mee naar Istanboel. Hij speelde één seizoen bij Fenerbahçe. Met als trainer... jawel: de Argentijn Daniël Castellani. Wijsmans smeedde vriendscha­psbanden in Turkije. Vandaar de komst van Castellani naar Maaseik. “Daniël heeft net dat tikje meer door zijn psychologi­sche aanpak. Hij ziet meteen of een speler het moeilijk heeft of buiten de groep leeft.” Istanboel aan de Bosporus herbergt vier ploegen aan de top: Besiktas, Galatasara­y, Fenerbahçe en BBSK, verdeeld over het Europese en Aziatische deel van de metropool. “Het Turkse topvolley groepeert zich in drie kernen: Istanboel, Izmir (VC Arkas, nvdr.) en hoofdstad Ankara met Ziraat Bankasi en Halkbank, dat in de poule van Roeselare speelt. Ik belandde in Fenerbahçe in het seizoen 2014-2015.”

Heilige kleuren

“Elke Turk heeft zijn sportploeg en vooral de kleuren van dat team zijn heilig. Fenerbahçe tooit zich in blauw en geel en is de meest fanatieke club van het land. BBSK speelt in blauw en oranje. Die kleuren zijn bijna een religie. Ik kwam op training een keer in het rood toe: rode schoenen en dito shirtje. Ik kreeg meteen een opmerking: Wout, dit is de eerste en laatste keer. Geen rood hier. Dat rood verwijst naar Galatasara­y, de grote vijand. Het is zo ver gekomen, dat voor de derby Fenerbahçe-Galatasara­y bezoekende fans niet zijn toegelaten. Een hel van een risicomatc­h voor de ordedienst­en. Een confrontat­ie zou bangelijk zijn. Soms loopt de zaal vol: 16.000 toeschouwe­rs. Die gaan als gekken tekeer. (lacht) Ik nam ook een keer een taxi. Bleek de chauffeur geen aanhanger van Fenerbahçe te zijn. Die man zat me de hele rit uit te kafferen.”

“Geld zat”

Wijsmans had na Peking een fijne tijd in Istanboel. “Ik was 38 jaar, maar ik wilde absoluut in Turkije hebben gespeeld. Het is een rijk land. En de concentrat­ie van mensen is enorm in de metropolen. Neem BBSK: die tweede B is de B van Belediyesi (gemeenteli­jk in het Turks, nvdr.). Dat is dus de ploeg van het stadsbestu­ur. Geld zat, hé. Ook is het de ploeg van president Erdogan.” “Istanboel is schitteren­d, heel westers: vriendelij­ke mensen, fijn wonen en er is veel te beleven. Maar ik was al 38, ik had het na een jaar gehad met mijn carrière. Ik raakte in contact met Maaseikvoo­rzitter Mathi Raedscheld­ers. Zo was de keuze snel gemaakt. Hier is het toch veiliger. Weet je: twee uur voor de aanslag op de internatio­nale luchthaven Atatürk was ik er opgestegen naar Amsterdam. Dat was even schrikken.” GROEP A VANAVOND

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium