Het Belang van Limburg

Wonen in en rond oude school Vucht

- Mark DREESEN

Kleine Landeigend­om is in Vucht gestart met de renovatie van de voormalige school naast de kerk in de Dorpsstraa­t. Gelijktijd­ig zal ook een oude hoeve gerenoveer­d worden. Tussen de hoeve en de school zijn in totaal 24 woningen gepland. Een nieuwe straat zal de Dorpsstraa­t verbinden met de straat Schuttewei­de. “Het gaat wellicht om ons laatste groot project”, jammert directeur Erik Carlier van Kleine Landeigend­om. “Wij krijgen immers geen subsidies meer voor sociale koopwoning­en. Zonder kunnen we in dorpskerne­n niet meer bouwen tegen sociale verkooppri­jzen.” Het grote project in het centrum van Vucht wordt uitgevoerd op een ruimte van 41 aren. Directeur Erik Carlier van Kleine Landeigend­om: “Het gaat om een inbreiding­sproject waarbij ij we we de de vooroveren voormalige school renoveren tot tot zes zes appartemen­ten met met twee twee slaapkamer­s. De hoeveoeve op op deze site renoveren we we tot tot twee appartemen­tennten met respectiev­elijk ijk twee en vier slaapkamer­s.ae Tussen de hoeve en de school en rond de kerk bouwen we 16 nieuwe sociale koopwoning­en met t drie slaapkamer­s. Zo komen er in totaal 24 woningen. Al deze nieuwe woningen geven uit op een nieuwe straat en pleinen die we aanleggen.”gg

Subsidies Subsidies

Erik CARLIER Kleine Landeigend­om De De basisschoo­lbasissc in Vucht is erg typerend perend voorvo de dorpskern. Vijftien tien jaar jaar geleden ging de school dicht. dicht. Carlier: “De verlaten scho school en het ruime plein zij zijn aangekocht in 2013 vo voor 329.000 euro. De h hoeve uit 1900 naast de k kerk hadden we al eerder aangekocht voor 220.000 euro. Van de Vlaamse Gemeenscha­p s kregen we een aankoopsub­sidie van 213.730 euro. Het bestelbedr­ag voor de totale werf bedraagt 3.252.000 euro. We krijgen ook nog een subsidie van 791.212 euro voor de bouw van de 24 woningen en 359.361 euro voor de aanleg van de infrastruc­tuur. De aannemer heeft 650 kalenderda­gen om het project te realiseren. In 2018 hopen we alles klaar te hebben.” Dankzij de subsidies kunnen deze woningen nog worden verkocht aan sociale verkooppri­jzen. “Maar minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft nu alle subsidies voor nieuwe projecten afgeschaft. Als we in de toekomst geen subsidies meer krijgen voor aankoop van oude gebouwen, geen infrastruc­tuur of bouwsubsid­ies verkrijgen, dan zijn zulke sociale koopprojec­ten niet meer mogelijk. Wij kunnen zonder subsidies in de dorpskerne­n niet meer bouwen tegen sociale verkooppri­jzen. Als we de prijs van de aanleg van de pleinen moeten doorrekene­n aan de koper dan worden de huizen te duur. Dus kunnen we enkel nog op vrijliggen­de percelen nieuwe huizen bouwen. Het project dat we nu realiseren in Vucht is versterken­d en ook noodzakeli­jk voor een dorp.”

Wij kunnen zonder subsidies in de dorpskerne­n niet meer bouwen tegen sociale verkooppri­jzen

Hoeve

“Ik ben blij dat dit project in Vucht eindelijk van start gaat”, aldus een wandelaar. “De Hoeve uit 1900 was vroeger van de familie Schoonen en later van de familie Lenssen. In het nieuwe project zal de boogvormig­e toegangspo­ort tot het erf van de hoeve behouden blijven. Zowel de hoeve als de school ligt al jaren in verval.” “We renoveren eerst de school”, aldus Carlier. “Ramen en deuren zijn al uit het hoge gebouw gehaald. Achter de kerk en de pastorie breken we een schuur af en op deze plaats bouwen we huizen. Er komen ook meerdere nieuwe huizen tussen de school en de oude hoeve. Er komen mooie pleinen met groenvoorz­ieningen. Tussen het nieuwe inbreiding­sproject en de bestaande kinderopva­ng komt er een nieuwe verbinding­sweg.”

 ?? FOTO MMD ?? De werken aan de oude school zijn al gestart .
FOTO MMD De werken aan de oude school zijn al gestart .
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium