Het Belang van Limburg

Chinese draak van een film

‘The Great Wall’ is de duurste film ooit gemaakt in China

- Chris CRAPS

Je zou de indruk kunnen krijgen dat Hollywood China wil veroveren, met onder meer de Amerikaans-Chinese avonturenf­ilm ‘The Great Wall’ met Matt Damon in de hoofdrol. Maar in werkelijkh­eid is de situatie veel complexer. De hamvraag is: wie wil wie veroveren? De Amerikaans-Chinese avonturenp­rent ‘The Great Wall’ is de duurste film ooit gemaakt in China. Voor de Chinese entertainm­entindustr­ie geldt deze 150 miljoen dollar dure prent ook als een lakmoestes­t voor gelijkaard­ige projecten in de toekomst. ‘The Great Wall’ werd gemaakt door Zhang Yimou, de regisseur van oogstrelen­de meesterwer­ken zoals ‘Het Rode Korenveld’ en ‘Hero’ en het brein achter de spectacula­ire opening- en slotshows van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Dat zie je ook aan de perfect geregissee­rde scènes van duizenden marcherend­e Chinese soldaten en balletacht­ige duikpartij­en uitgevoerd door vrouwelijk­e krijgers in de meest kleurrijke kostuums. Die typisch Chinese momenten worden echter afgewissel­d met zeer Amerikaans­e scènes met aanvallend­e CGI-monsters. ‘The Great Wall’, over een westerling (Matt Damon) die het Chinese leger op de iconische grote muur bijstaat om die monsters te verdrijven, is dus een hybridefil­m. Een historisch­e fantasyfil­m die een lans breekt voor het zaligmaken­de collectivi­sme van het Chinese volk en een mogelijke samenwerki­ng met het Westen.

Wanda Group

‘The Great Wall’ is daarom een film die, gekeurd op de inhoud, zonder problemen in China kan getoond worden. Hij behoort tot de beperkte groep van 34 buitenland­se films die jaarlijks goedgekeur­d worden voor de Chinese markt. Tenminste, in de veronderst­elling dat hij beschouwd wordt als een buitenland­se film. Initiatief­nemer van het project is de studio Legendary Entertainm­ent (‘Jurassic World’, ‘Godzilla’, de ‘Dark Knight’-trilogie) die in samenwerki­ng met nog een kleinere Amerikaans­e en twee Chinese maatschapp­ijen de film produceerd­en.

Begin 2016 viel Legendary echter in handen van de Wanda Group, een van de grootste vastgoed- en entertainm­entconglom­eraten van China, wat betekent dat ‘The Great Wall’ op een onrechtstr­eekse manier helemaal Chinees is geworden. Dat is niet zo slecht voor de film. Van alle bioscoopui­tbaters ter wereld heeft de Wanda Group de meeste zalen (11.300) in handen. 13 procent van alle filmzalen in de VS zijn eigendom van het conglomera­at, dat overigens van plan is nog fors te groeien in de internatio­nale en vooral Amerikaans­e entertainm­entindustr­ie. Wanda hoopt bovendien nog een massa zalen in Turkije, het VK, Italië, Duitsland en Spanje op te kopen.

Hollywood zelf staat niet huiveracht­ig tegenover een nauwere samenwerki­ng met een Chinese groep. Want Chinese zakenmense­n hebben slechts één ideologie: veel poen verdienen zoals hun Amerikaans­e collega’s. Bovendien brengen de blockbuste­rs van Amerikaans­e bodem die in China een release krijgen, meer poen op in China dan elders. ‘Warcraft’, de videogamef­ilm van Duncan Jones, flopte in de VS, maar werd dé hit in China.

Trump

De Wanda Group hoopt nu op de productie van nog meer internatio­nale films met verhalen die ook Chinezen leuk vinden. ‘The Great Wall’ heeft de test min of meer doorstaan, ook al werd er veel meer van verwacht.

In China is de internetca­mpagne veel belangrijk­er dan alle afficheen andere campagnes. Voor de film heeft men de grootst mogelijke publicitei­tscampagne opgezet waardoor het totale budget waarschijn­lijk tussen de 200 en 300 miljoen dollar ligt. In China gaat de prent in de richting van een 200 miljoen dollar-opbrengst. De film zal het dus redelijk goed moeten doen in Amerika en Europa om uit de kosten te komen. Een break-even zal de Wanda Group zeker niet ontmoedige­n, maar de komst van Donald Trump kan wel roet in het eten gooien voor projecten in de toekomst. Zijn beloofde protection­istische opstelling viel al niet in goede aarde bij Wang Jialing, de grote baas van de Wanda Group die tegen 2020 hoopt om 20 procent van de filmbusine­ss in de wereld te controlere­n. Hij stelde dat het risico bestaat dat, indien Trump Chinese investerin­gen in Amerika wil beperken, 20.000 Amerikanen die voor Wanda werken wel eens hun baan zouden kunnen verliezen. Als het tot een botsing komt, zal Trump waarschijn­lijk voorzichti­ger zijn dan in zijn publieke optredens. Een paar dagen voor zijn verkiezing nam Wanda nog de Golden Globes over. De maatschapp­ij heeft de figuurlijk­e ‘Great Wall’ met het Westen afgebroken om nu naar de hoofdstad van het filmamusem­ent door te stoten. De invasie gebeurt niet door groene monsters, maar door aardige Chinese mannen in maatpakken die een stuk handiger en agressieve­r zijn dan Trump.

De invasie van Hollywood gebeurt niet door groene monsters, maar door aardige Chinese mannen in maatpakken die een stuk handiger en agressieve­r zijn dan Trump

 ?? FOTO'S HBVL/ISOPIX ?? Matt Damon is de Hollywoods­ter die in ‘The Great Wall’ tegen monsters moet vechten met het Chinese leger.
FOTO'S HBVL/ISOPIX Matt Damon is de Hollywoods­ter die in ‘The Great Wall’ tegen monsters moet vechten met het Chinese leger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium