Het Belang van Limburg

Outback is back

Coverband terug op podium zes maanden na overlijden bassist

- Dirk JACOBS

2 juli 2016. De wereld van de succesvoll­e coverband Outback staat stil. Bassist Paul Hendriks - een van de oprichters van de band en boezemvrie­nd van zanger Johny Deferm, gitarist Koen Brouwers en drummer Steven Dielkens - is niet meer. Na 10 jaar lijkt het doek definitief te vallen. “We hadden geen zin meer om feestjes te bouwen. Meer dan veertig optredens deden we per jaar, elke week repeteerde­n we één keer. En nu werd dat praten, veel praten. De hele zomer hebben we geen noot gespeeld. Tot het weer begon te kriebelen. Alsof Paul ons wilde zeggen ‘mannen, genoeg getreurd, tijd voor muziek’.” Johny vertelt het zichtbaar aangedaan, de andere bandleden luisteren stil en knikken. Erik Jeurninck werd na audities de nieuwe bassist en ook gitarist Sigi Hendrix is erbij gekomen. “Met vijf zijn we nu. Omdat we iets anders wilden. Niet zomaar Paul vervangen, want dat zou toch nooit lukken.” De achthonder­d tickets voor het comebackco­ncert van Outback waren in geen tijd uitverkoch­t, allemaal in voorverkoo­p. De Biekaar in Tuilt zat afgeladen vol. “De fans zaten blijkbaar te wachten op de ‘nieuwe’ Outback”, lachen de vijf. “De Biekaar ontplofte. En wat ons zo diep raakte, was dat de familieled­en en vrienden van Paul massaal aanwezig waren. Ook zij hadden gevraagd om niet te stoppen. Hun aanwezighe­id gaf ons meteen het gevoel van: dit zit goed, rock-’n-roll houdt ons samen. Of we Paul gemist hebben? Wat denk je? Enorm. Als muzikant, maar vooral als mens. Al die jaren hebben we samen muziek gemaakt, waren we samen op pad. Daarom zijn we nu Erik ook zo dankbaar, dat hij dit wil doen. Want mensen gaan je automatisc­h beoordelen, terwijl Erik niet beter of slechter is dan Paul. Erik is Erik. En er is Sigi, met dezelfde achternaam als Paul, weliswaar anders geschreven. Toeval bestaat niet, zeggen ze. Outback en de Hendriksen of Hendrixen, dat klikt. En Paul? Dat is onze hevigste fan, daar zijn we zeker van.”

‘Rock met een feestje’

“Wat we spelen? Pure rock-’n-roll. Geen eigen werk, allemaal covers die we zelf plezant vinden. AC/DC, Bon Jovi... noem maar op. Maar ook De Kreuners. ‘Rock met een feestje’, noemen wij het. Dansen, meezingen, feesten. Daar gaat het ons om. En die sfeer voelden we heel snel terugkomen toen we weer gingen repeteren. Bovendien hebben we er met Erik en Sigi twee uitstekend­e backingste­mmen bij.”

“Dat gaf aanvankeli­jk best wel stress, positieve stress dan”, vertelt Sigi, bekend van ‘The Voice’ waarin hij hoge ogen gooide. “Vooral in De Biekaar voelde ik dat. Zowel Erik als ikzelf wilden een goede indruk nalaten. Iedereen kent Paul en voor velen zouden wij ‘de vervangers' zijn. Maar eerlijk, dat gevoel hebben we eigenlijk amper één nummertje gehad. Vanaf de eerste noten ebde dat weg, geholpen door het maandenlan­ge samen repeteren.

En door het fantastisc­he publiek. Toen keken we naar mekaar en volgde een knipoog om te zeggen: ‘dit loopt wel’. En de trein was vertrokken.”

Oostende

Outback is een op en top Limburgse band. “Dat is eigenlijk heel vreemd en we houden ook niks tegen. Maar eens aan de provincieg­rens kennen ze ons niet meer. Behalve één keer per jaar: dan spelen we in De Klokke in Oostende, een echte traditie inmiddels. We hebben geen managers, geen bookingkan­toor, geen reclame. We doen alles zelf en als de mensen content zijn, zijn wij dat ook. ‘Den tap’ moeten lopen, dat is hoe organisato­ren denken. En als dat lukt, dan boeken ze ons heel vaak meteen opnieuw. Dat was de afgelopen tien jaar zo en dat is ook nu alweer zo. Meer dan veertig openbare optredens en een tiental privéfeest­jes staan al in onze agenda. Aanstaande vrijdagavo­nd spelen we in De Gulden Mortier in Herk-de-Stad en op 18 februari in zaal Eneide in Spalbeek. Wie zin heeft in een feestje, is van harte welkom.”

Wat ons zo diep raakte, was dat de familieled­en en vrienden van Paul massaal aanwezig waren. Ook zij hadden gevraagd om niet te stoppen

Outback

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Outback is weer helemaal terug. Zanger Johny Deferm, gitarist Koen Brouwers en drummer Steven Dielkens krijgen nu het gezelschap van bassist Erik Jeurninck en gitarist Sigi Hendrix.
FOTO RAYMOND LEMMENS Outback is weer helemaal terug. Zanger Johny Deferm, gitarist Koen Brouwers en drummer Steven Dielkens krijgen nu het gezelschap van bassist Erik Jeurninck en gitarist Sigi Hendrix.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium