Het Belang van Limburg

Asielcrisi­s kostte Vlaanderen vorig jaar 104 miljoen euro

663 extra personeels­leden in dienst om crisis te bezweren

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De asielcrisi­s heeft Vlaanderen vorig jaar 104 miljoen euro gekost, zo blijkt uit een antwoord van minister-president Geert Bourgeois op een vraag van Vlaams parlements­lid Chris Janssens.

Met 43,4 miljoen euro ging het meeste geld naar onderwijs en vorming. Als gevolg van de crisis werden ook 663 extra personeels­leden aangeworve­n.

De totale factuur van de asielcrisi­s heeft Vlaanderen vorig jaar 104 miljoen euro gekost, waarvan bijna de helft naar onderwijs en vorming vloeide. Daarnaast werden als gevolg van de crisis ook 663 extra personeels­leden aangeworve­n. Dat blijkt uit een antwoord van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van Vlaams parlements­lid Chris Janssens (Vlaams Belang).

In zijn antwoord geeft de minister-president zeer gedetaille­erde informatie over de budgetten de Vlaamse overheid vorig jaar besteedde aan de financiële gevolgen van de asielcrisi­s.

Bijna 86 miljoen euro komt van de eenmalig aangelegde provisie voor de asielcrisi­s. Daarnaast werd binnen de reguliere kredieten van de verschille­nde beleidsdom­einen 18 miljoen euro besteed aan specifieke maatregele­n die verband houden met de asielcrisi­s. Met 43,4 miljoen euro gaat het meeste geld naar het beleidsdom­ein Onderwijs en Vorming. Daarna volgen de lokale besturen die 22,6 miljoen euro ontvangen, Welzijn met 16,7 miljoen euro en Inburgerin­g met 15,9 miljoen euro. Daarnaast werden budgetten voorzien voor huursubsid­ies voor vluchtelin­gen (2,7 miljoen euro), de VDAB (2,5 miljoen euro) en de beveiligin­g van de snelwegpar­kings (215.000 euro).

663 extra personeels­leden

Chris Janssens vroeg ook welke concrete initiatiev­en er met de budgetten genomen werden. Het antwoord van de minister-president bezorgt een volledig overzicht en maakt ook duidelijk dat er in 2016 als gevolg van de asielcrisi­s veel extra (al dan niet tijdelijk) personeel werd aangeworve­n.

In totaal ging

Chris JANSSENS Parlements­lid Vlaams Belang

het om 663,26 extra voltijdse personeels­leden.

145,8 voltijdse personeels­leden werden ingezet voor de 8.307 inburgerin­gstrajecte­n en 6.736 begeleidin­gen naar Nederlands voor de vluchtelin­gen. Ook voor de taallessen zelf werd veel extra personeel aangeworve­n: 75 voltijdsen in de centra voor volwassene­nonderwijs en 110 voltijdsen in de centra voor basiseduca­tie.

Nieuwe provisie

Wij hadden deze 104 miljoen euro liever geïnvestee­rd gezien in het betaalbaar houden van onze rusthuizen of de verlaging van de energiefac­tuur

Ook voor dit jaar werd alvast een provisie aangelegd om de gevolgen van de asielcrisi­s te kunnen opvangen. Die bedraagt 34,8 miljoen euro. Bijna de helft van dit bedrag is voorzien voor de organisati­e van extra inburgerin­gstrajecte­n (15,4 miljoen euro) en bijna een derde van het bedrag gaat naar een bijkomend aanbod Nederlands tweede taal (10,2 miljoen euro). Hoeveel er voorzien wordt binnen de reguliere kredieten van de verschille­nde beleidsdom­einen werd niet meegedeeld.

“Het Vlaams Belang had deze 104 miljoen euro liever geïnvestee­rd gezien in bijvoorbee­ld het betaalbaar houden van onze rusthuizen of de verlaging van de energiefac­tuur. Wij hadden de 663 extra aangeworve­n personeels­leden liever ingezet gezien in deze rusthuizen om onze ouderen de zorg te geven die ze verdienen”, reageert Chris Janssens. “Onderzoek van Itinera van eind 2016 toont overigens aan dat de geleverde inspanning­en voorlopig niet tot grote successen leiden met betrekking tot het inzetten van de ‘vluchtelin­gen’ op de arbeidsmar­kt.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Bijna de helft van de 104 miljoen euro die van Vlaanderen kwam, ging naar onderwijs en vorming van asielzoeke­rs.
Foto DICK DEMEY Bijna de helft van de 104 miljoen euro die van Vlaanderen kwam, ging naar onderwijs en vorming van asielzoeke­rs.
 ?? FOTO LD ??
FOTO LD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium