Het Belang van Limburg

“Rechters zitten op hun tandvlees”

Assisen ‘afgeschaft’, maar dit voorjaar toch nog drie assisenzak­en in Limburg

- Geert HOUBEN/Caroline VANDENREYT

Op de rechtbank in Limburg zitten ze op hun tandvlees. Dat is de boodschap van Tony Heeren, voorzitter van de Limburgse rechtbank. Vooral het feit dat ze toch nog mensen moeten afstaan voor het - zo goed als - afgeschaft­e assisenhof en de hoge druk van de nieuwe familierec­htbank ligt zwaar op de maag. “Ook omdat er in Limburg dit voorjaar toch nog drie assisenzak­en zijn, terwijl er in andere provincies geen enkel assisenpro­ces meer opstaat”, klinkt Heeren, die volgende vrijdag alweer rechters mag leveren voor een nieuwe assisenzaa­k sinds de officiële ‘afschaffin­g’.

“Hoezo hebben ze het hof van assisen afgeschaft? In Limburg zijn er nu al zaken gepland in maart, april en mei”, reageert Tony Heeren, voorzitter van de Limburgse rechtbank. Volgende week wordt de assisenjur­y samengeste­ld voor het proces tegen Abdullah Essah (23), die in 2013 de minderbega­afde Dilsenaar Erik Janssen (50) heeft gedood. Daarna volgen nog de dodelijke ruzie tussen twee daklozen in Hasselt en de moord op de Eisdense Wies Donders (64) door een klusjesman in 2014. “Het is opvallend dat er bij ons beduidend meer assisenzak­en zijn dan in andere provincies. In Oost-Vlaanderen staat er niets meer gepland”, zegt voorzitter Heeren. Opmerkelij­k bijvoorbee­ld is dat de geruchtmak­ende kasteelmoo­rd in Wingene dan toch voor een correction­ele rechtbank moet behandeld worden, terwijl een ‘banale’ vechtparti­j tussen daklozen in Hasselt wel voor het Limburgse assisenhof berecht wordt. Willekeur of een aanklager die doorduwt, klinkt bij verschille­nde advocaten.

Geen idee

Voorzitter Heeren zelf benadrukt dat het allemaal in de handen van de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) ligt. “Het is het KI die beslist of iemand doorverwez­en wordt naar assisen. Blijkbaar wijst de KI in Antwerpen aan Limburg nog veel zaken toe. Een verklaring daarvoor heb ik niet.”

Wat Heeren hoog zit, is het feit dat hij telkens opnieuw (broodnodig­e) rechters moet afstaan voor assisen terwijl dat hof nagenoeg afgeschaft was. “Tel maar uit. Per zitting leveren wij twee rechters of zogenaamde bijzitters, die we snel vijf tot tien dagen per proces kwijt zijn. Voor de drie zaken die er nu aankomen, zijn dat dus minstens30­dagen.Nietbepaal­dweinig tijd waarop we dus niet op hen kunnenreke­nen.Bovendienz­ittende Limburgse rechters sowieso al op hun tandvlees. Door de besparinge­n halen we een bezettings­graad van nauwelijks 90 procent. In Limburg zijn we bijgevolg nog met 36 rechters. In theorie. Maar trek daar nog ziektedage­n en vakantie af en we zijn helemaal onderbeman­d. Daarnaast is er ook nog het extra werk door de familierec­htbanken en we mogen niet vergeten dat de ‘gecorrecti­onaliseerd­e’ moordzaken ook nog eens meer tijd en werk vragen. Hopelijk gaan in Brussel de ogen open als ze lezen hier aan de hand is.”

In Limburg zijn we nog met 36 rechters. In theorie. Maar trek daar nog ziektedage­n en vakantie af en we zijn helemaal onderbeman­d

Tony HEEREN Voorzitter Limburgse rechtbank

 ?? FOTO TVG ?? Tony Heeren.
FOTO TVG Tony Heeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium