Het Belang van Limburg

Immomakela­ar: te duur, te onduidelij­k en te stiekem

- Tom LE BACQ/Pieter LESAFFER

Zes op de tien immomakela­ars in ons land zijn niet in orde met de wet. Ze blijven te vaag over hun prijs en het is vaak niet duidelijk wat ze precies allemaal doen tijdens een verkoop. “Wraakroepe­nd, vooral omdat de makelaars zelf doen alsof hun neus bloedt”, zegt minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V), die extra controles aankondigt.

Wie zijn huis of appartemen­t verkoopt of verhuurt, kan een immomakela­ar inschakele­n om van de rompslomp af te zijn. Maar die makelaars overtreden massaal de wet, zo blijkt uit onderzoek van de Economisch­e Inspectie.

“322 makelaars hebben een controle gekregen, en bij zes op de tien zijn één of meerdere inbreuken vastgestel­d”, zegt minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). “Dat is onrustwekk­end, vooral omdat er ook ernstige inbreuken tussen zitten die nadelig zijn voor de consument. En omdat de sector zelf doet alsof zijn neus bloedt. Ik heb de beroepsver­eniging een brief gestuurd na de controles, en ze lieten me weten dat ze niet inzien wat het probleem is. Ik heb ze uitgenodig­d op mijn kabinet. Komt er geen oplossing, dan doen we extra controles.” Bij één op de zeven makelaars was de totaalprij­s niet duidelijk aangeduid. Vaak meldt een makelaar dat hij een vast percentage aanrekent, pakweg 3 procent van de verkoopspr­ijs. Met daar in kleine lettertjes onder dat daar nog 21 procent btw bij moet: het échte percentage is dus eigenlijk 3,63 procent. Als je huis verkocht wordt voor 275.000 euro, doet dat de makelaarsk­osten stijgen van 8.250 euro naar net geen 10.000 euro.

60 pv’s

Bij één op de vijf gecontrole­erde makelaars was het niet duidelijk wat zijn opdracht nu eigenlijk precies is en welke diensten je krijgt voor je geld. “Nog eens één op de vijf overtrad de wet rond stilzwijge­nde verlenging”, zegt Peeters. Als je als klant zelf de overeenkom­st niet opzegt als het huis nog niet verkocht is, wordt die stilzwijge­nd verlengd. Maar ook dan heb je nog het recht om alsnog op te zeggen, met een opzegtermi­jn van één maand. Maar dat wordt dus niet altijd nageleefd.

In totaal heeft de Inspectie 153 waarschuwi­ngen gegeven en zijn zestig pv’s opgemaakt.

Het Beroepsins­tituut van Vastgoedma­kelaars zegt dat de cijfers van Kris Peeters “te vaag” zijn. “We willen meer duiding bij de exacte vaststelli­ngen”, zegt woordvoers­ter Dorien Stevens. “Wij sensibilis­eren onze leden al sinds jaar en dag. We hopen ook dat de Inspectie ons de pv’s bezorgt, zodat wij onze leden kunnen vormen en sensibilis­eren op basis van concrete vaststelli­ngen en overtredin­gen.”

Bij zes op de tien makelaars zijn één of meerdere inbreuken vastgestel­d. Ook inbreuken die nadelig zijn voor de consument Kris PEETERS

Minister van Consumente­nzaken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium