Het Belang van Limburg

Nog een hele week hinder op spoor

Pas eind deze week duidelijkh­eid over treinramp in Leuven

- Cedric LAGAST/Raf VANMECHELE­N/Hannelore SMITZ

Mediahuis verhoogt bod op De Telegraaf

Mediahuis en VP Exploitati­e hebben een gezamenlij­k bod uitgebrach­t op alle aandelen van de Telegraaf Media Groep (TMG). Met een prijs van 5,90 euro per aandeel evenaren ze een eerder bod van John De Mol en zijn mediabedri­jf Talpa. Gehoopt wordt dat de verkoop nu snel kan worden afgerond. Zondag stuurden Mediahuis en VP Exploitati­e een gezamenlij­k persberich­t uit, waarin ze te kennen gaven een nieuw verhoogd bod te hebben uitgebrach­t op Telegraaf Media Groep. Samen bezitten Mediahuis en VP Exploitati­e - het bedrijf achter de familie Van Puijenbroe­k, de grootste privé-aandeelhou­der van de Telegraaf - bijna 60 procent van de aandelen. Mediahuis maakte zondag immers ook bekend dat het de 6,7 procent aandelen van Navitas B.V. in TMG heeft overgenome­n voor een prijs van 5,90 euro per aandeel. Dat is liefst 12 procent meer dan het bod van 5,25 euro per aandeel uit december, en een evenaring van het bod dat John de Mol eerder uitbracht. Mediahuis heeft nu in totaal zo’n 273 miljoen euro veil voor TMG, 30 miljoen meer dan het oorspronke­lijke bod.“Deze prijs en het gegeven dat wij al over 60 procent van de aandelen beschikken, maken de verwachtin­g op spoedige afronding reëel”, zegt Mediahuis CEO Gert Ysebaert in de mededeling.

Als Mediahuis erin slaagt De Telegraaf over te nemen, wordt het in één klap de tweede grootste uitgever van Nederland. Vandaag geeft Mediahuis in Nederland al het NRC Handelsbla­d uit. Binnenkort wordt wellicht ook Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad ingebracht vanuit Concentra. In ons land is Mediahuis de uitgever van Het Belang van Limburg, De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Een lammetje rolt tussen de varkens in de modder, en wordt uitgelache­n door zijn soortgenot­en.

Het beestje voelt zich zo ongelukkig dat een dierenarts beslist om zijn vacht te scheren. Met dat verhaal moeten kinderen vanaf 3 jaar leren hoe een transgende­r zich voelt. De Nederlands­e Pim Lammers (23) wil met het prentenboe­k het taboe doorbreken. Al twijfelen experts of het boek de beste manier is om kinderen te begeleiden. “Het verhaal gaat in tegen de boodschap die wij geven aan zulke jonge kinderen”, zegt Jolien Laridaen, psychologe bij het kindergend­erteam van het UZ Gent. “Pas vanaf de puberteit gaan we dieper op hun gevoelens in, terwijl we bij peuters en kleuters benadrukke­n dat het niets abnormaals is. Het boek reikt als oplossing aan om meteen te veranderen.”(

Na twee dagen onderzoek is nog niet duidelijk waarom zaterdag een passagiers­trein net buiten het station van Leuven ontspoorde, en zo het leven ontnam van een 21-jarige jongeman. Reed de machinist te snel, zoals de ravage langs het spoor suggereert? Of was er een technisch probleem? Het Leuvense parket wil pas eind deze week haar eerste voorlopige conclusies bekendmake­n. Het ongeval gebeurde om 13.13 uur in een flauwe bocht, toen de trein amper zo’n 500 meter ver was gereden uit het station van Leuven. Volgens verschille­nde inzittende­n begon de trein te daveren net nadat die overeenwis­selwasgere­den.Erzaten 85 mensen in de IC-trein 3636, die De Panne als eindbestem­ming had. Bijnaieder­eenkonnahe­tongevalop eigen kracht uit de wagon klauteren. Op het overleden slachtoffe­r na, raakte niemand levensgeva­arlijk gewond. “Vierentwin­tig passagiers raakten lichtgewon­d, en drie mensen zwaargewon­d”, zegt urgentiear­ts Koen Bronselaer. Eén persoon had een diepe snijwonde aan de hals, de twee anderen liepen breuken op. “We hebben heel veel geluk gehad. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffe­rs vielen”, vindt kapitein Rolph Vanmassenh­ove van de Leuvense brandweer. Die moest uiteindeli­jk slechts drie mensen uit het gekantelde rijtuig helpen.

Machinist

Ook de machinist moest worden bevrijd. “We zagen hem zitten in de bestuurder­scabine”, zegt passagier Siegfried Evens. “We dachten eerst dat hij dood was. Tot onze opluchting stond hij recht. Hij probeerde daarna met een brandblusa­pparaat de ruit te breken.” Hij raakte volgens

Er zal wellicht nog de hele week hinder zijn voor het treinverke­er dat over Leuven moet passeren. Infrabel en de NMBS hebben een aangepaste dienstrege­ling uitgewerkt. Het treinverke­er tussen Leuven en Aarschot zou vanaf deze ochtend opnieuw zo goed als normaal moeten verlopen. Ook naar Mechelen zouden er vanaf vandaag opnieuw de NMBS slechts lichtgewon­d. De machinist werd zaterdagmi­ddag meteen ondervraag­d door het gerecht. Maar wat hij te zeggen had, wil het Leuvense parket niet kwijt. “Het onderzoekt vordert, en tot zolang zullen wij geen uitspraken doen”, zegt persmagist­raat Sarah Callewaert. Zo worden vandaag de treinstell­en getakeld, en het parket wil de sporen daaronder nog onderzoeke­n. Ook de federale overheidsd­ienst Mobiliteit en Infrabel hebben een onderzoek geopend.

Drie mogelijke oorzaken

Volgens spoorexper­t Herman Welter zijn er drie mogelijke oorzaken voor het ongeval. “Een eerste is dat er een defect is opgetreden aan de trein.” Zo zou tijdens het rijden de as van een treinstel doorgebrok­en kunnen zijn, waardoor het voorste treinstel kon ontsporen. Volgens de NMBS was de bewuste trein wel pas gecontrole­erd. Een andere optie is een defect aan de treinspore­n. Volgens verschille­nde passagiers begon de trein te daveren net nadat die over een wissel was gereden. “Was de wissel treinen moeten rijden, al worden er ook enkele geschrapt. Naar Brussel rijden wel IC- en S-treinen, maar enkele P-treinen worden geschrapt, net zoals de S9-verbinding naar BrusselLux­emburg. Voor de verbinding met Luik wordt gevreesd dat de gevolgen tot 27 februari voelbaar blijven. De internatio­nale treinen rijden wel weer normaal. stuk? Was de wissel wel goed gemanipule­erd? Al is er op de luchtbeeld­enopdiepla­atsnietmet­eeneen wissel te zien.”

En ten slotte kan ook de machinist verantwoor­delijk zijn. “De machinist kan niet zo heel veel fout gedaan hebben”, zegt Welter. “Alleen de snelheid heeft hij in de hand.”

Te snel?

Reed de trein dan te snel? De ravage suggereert onaangepas­te snelheid. De eerste wagon werd bij het ongeval immers losgescheu­rd, en vervolgens 180 graden gedraaid. Volgens verschille­nde betrokkene­n kan zoiets alleen door onaangepas­te snelheid. In de wisselzone mag je slechts 40 kilometer per uur rijden. “Omdat de wissels slechts voor een bepaalde snelheid geschikt zijn.”

Werd het ongeval veroorzaak­t door onaangepas­te snelheid? “Dat zijn gissingen”, zegt Callewaert. “Er zijn verschille­nde mogelijke oorzaken die onderzocht worden. We sluiten op dit moment slechts één piste uit: dat het ongeval veroorzaak­t zou zijn door een spoorloper.”

 ?? FOTO VTM ?? De eerste wagon werd bij het ongeval losgescheu­rd en vervolgens 180 graden gedraaid.
FOTO VTM De eerste wagon werd bij het ongeval losgescheu­rd en vervolgens 180 graden gedraaid.
 ?? FOTO HBVL ?? De ravage was groot. Het treinverke­er over Leuven zal nog de hele week hinder ondervinde­n.
FOTO HBVL De ravage was groot. Het treinverke­er over Leuven zal nog de hele week hinder ondervinde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium