Het Belang van Limburg

XJoris Vandenbrou­cke (sp.a)

Lode Vereeck (Open Vld) bekijkt na ophef wat overheid wel of niet moet doen

- Liliana CASAGRANDE

Senator Lode Vereeck (Open Vld), ook professor aan de UHasselt, heeft naar aanleiding van de ophef over (semi-)intercommu­nales een hele ‘boomstruct­uur’ klaar. Daarin kan men aftoetsen wat de overheid nog wel of niet moet doen. Afval, riolering en energiedis­tributie blijven best in handen of onder toezicht van de overheid, vindt hij. “Na vijf jaar moet je ook alles opnieuw evalueren, want de tijden veranderen snel”, zegt Vereeck. “Als een activiteit van nationaal en strategisc­h belang is – zoals veiligheid – dan is dat een taak van de overheid”, vindt Vereeck. “Maar dan moet je wel nog bekijken op welke schaal je dat organiseer­t: Europees, nationaal, regionaal, intergemee­ntelijk of gemeenteli­jk. Verder moet er ook gekeken worden of er een natuurlijk monopolie is – zoals bij riolering of bij water. Een natuurlijk monopolie betekent dat er maar plaats is voor één speler. Het heeft geen zin om vijf rioleringe­n naast elkaar te leggen. Ander punt is of er maatschapp­elijke kosten zijn of niet, zoals milieukost­en bijvoorbee­ld bij de productie van energie.”

Afval/riolering (Bionerga, Limburg.net, Infrax)

“Het afvoeren en verwerken van afval (en afvalwater) heeft belangrijk­e effecten op de volksgezon­dheid. Daarom is het belangrijk dat iedereen meedoet. Onverwerkt afval kan immers tot ziektes en epidemieën leiden. De overheid kan die taak zelf uitvoeren of laten uitvoeren en streng reguleren en controlere­n.”

Energiepro­ductie (Nuhma)

“De productie van energie met fossiele en nucleaire brandstoff­en heeft belangrijk­e effecten op de volksgezon­dheid en het milieu, die niet spontaan doorgereke­nd worden in de prijzen. Daardoor is hernieuwba­re energie vaak niet concurrent­ieel. Aangezien het in het belang van de gemeenscha­p is dat er meer hernieuwba­re energie komt, is er een rol weggelegd voor de overheid. Die kan zelf investeren in hernieuwba­re energiepro­ductie door participat­ies (bijvoorbee­ld via Nuhma) of door subsidies (Vlaamse overheid).” “De overheid kan ook de fossiele en nucleaire energiepro­ductie belasten of reguleren. Maar aangezien de kosten van bepaalde nieuwe technologi­eën vaak snel kunnen dalen, is het van belang om de rol van de overheid regelmatig te evalueren en desnoods stop te zetten.”

Energiedis­tributie (Infrax)

“De energiedis­tributie (bijvoorbee­ld Infrax) heeft kenmerken van een natuurlijk monopolie, waardoor de overheid op zijn minst een regulerend­e rol zal hebben.”

 ?? Foto VUM ?? Onder meer afvalophal­ing en -verwerking wordt volgens Vereeck best uitgevoerd, of streng gecontrole­erd, door de overheid.
Foto VUM Onder meer afvalophal­ing en -verwerking wordt volgens Vereeck best uitgevoerd, of streng gecontrole­erd, door de overheid.
 ?? Foto LD ?? Lode Vereeck.
Foto LD Lode Vereeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium