Het Belang van Limburg

Vandaag opnieuw overleg overleg over over geluidsnor­men geluidsnor­men luchthaven luchthaven Zaven Zaventem

-

Vandaag bekijken de verschille­nde regeringen regeringen samen samen met met premier Charles Michel (MR) hoe het nu verder r moet moet in in de de discussie over de verstrengd­e Brusselse geluidsnor­men dsnormen voor de luchthaven van Zaventem. Het gesprek k zondag zondag heeft heeft alvast niets opgeleverd. Als dat zo blijft, dan zal al de de Vlaamse Vlaamse regering een nieuw belangenco­nflict indienen, maar maar dandan tegen de geluidsnor­men van 1999. Een belangenco­nflict kan ingeroepen worden in een situatie waarbij de verschille­nde regeringen weliswaar elk hun eigen bevoegdhei­d opvolgen, maar elkaar toch beschadige­n. Daardoor wordt de invoering van de nieuwe regels voor 60 dagen opgeschort, in die tussenperi­ode wordt er dan naar een oplossing gezocht. Vlaanderen had al een belangenco­nflict ingesteld dat woensdag afloopt. Als het overleg vandaag geen resultaata­t opde oplevert, zal de Vlaamse regering egering een nieuwe belangenco­nflict belangenco­nflict indiean indienen, maar dan tegen tegen de de oorspronke­lse oorspronke­lijke Brusselse geluidsnor­men geluidsnor­men van van 1999.

“Voor de galerij”l ij”

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bracht de Brusselse ministers Didier Gosuin (Défi) en Céline Fremault (CdH), Vlaams Vlaams minister minister Joke Joke Schauvlieg­e Schauvlieg­e (CD&V) (CD&V) en en Waals Waals minister minister René René Collin Collin (CdH) (CdH) zondag zondag al al rond rond de de tafel, tagen maar dat gesprek bracht geen zoden aan de dijk. “Dit was hetzelfde verhaal als vrijdag, deze vergaderin­g was voor de galerij”, zegt een goed ingelichte bron. Naar verluidt kregen de de Brusselse Brusselse ministers ministers de de kans kans om om hun hun “compromisv­oorstel” “compromisv­oorstel” toe toe te te lichten lichten en en werden werden de de al al bekende bekende standpunte­n standpunte­n nog nog eens eens toegelicht. toegelicht. Maar een compromist­ekst was er niet.

Dat de zenuwen strakgespa­nnen staan, bewijst het zaterdag gelanceerd­e voorstel van Brussels minister ter GuyGu Vanhengel om de de luchthaven­luc “1.800 meter meter te verplaatse­n”. Weyts(N-VA)énGwendoly­nWeyts(N dolyn Rutten,Rutten voorzitter van de de Open Open Vld Vld waarwaa ook Vanhengel deel deel van van uitmaakt,uitmaa floten hem meteen meteen terug, terug, waarnawa Vanhengel verduideli­jkte verduideli­jkte datda het niet zijn bedoeling doeling is is de de luchthaven­luc van Zaventemte­verplaatse­nmaarwelde ventemteve­rplaa startbaan startbaan ervan ervan te t verlengen. Vrijdag dag nog nog voerde voerde ded luchthaven­gemeenscha­p meenschap actie actie tegen het politieke ke gekrakeel gekrakeel rondron de geluidsnor­men. men. Een Een combinatie­combi van onder meer vakbonds- en werkgevers­vertegenwo­ordigers deed de rondevande­verschille­ndekabinet­ten om er te pleiten voor een oplossing.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium