Het Belang van Limburg

“Ook kijken naar wat politici na carrière doen”

-

Het opbod tussen politieke partijen over de regels voor bijklussen­de politici gaat met de dag hoger. Die van de sp.a lijken momenteel het verst te gaan. Joris Vandenbrou­cke, fractielei­der in het Vlaams Parlement, vindt dat er ook gekeken moet worden naar wat politici meteen na hun politieke carrière doen, zoals dat op Europees niveau gebeurt. “Maar ook tijdens je carrière bedrijven als Telenet adviseren (zoals naast Siegfried Bracke (N-VA) en Patrick Dewael (Open Vld) ook zijn partijgeno­ten Peter Vanvelthov­en en Freddy Willockx in het verleden deden, nvdr.) kan niet”, zegt Vandenbrou­cke, die toegeeft dat hij ook niet het antwoord heeft op alle mogelijke situaties. “Maar je kan niet tegelijker­tijd het algemeen belang en dat van een privébedri­jf dienen. Telenet heeft die politici in hun adviesraad echt niet gevraagd omwille van hun fenomenale kennis van de telecomsec­tor. Telenet vraagt hen om hun belangen te behartigen, en dat is vermenging van politiek en privé. Maar als iemand al voor dat hij of zij in de politiek zat een bedrijf had, mag die persoon daar uiteraard nog in blijven doorwerken. In de andere gevallen kan dat alleen bij uitzonderi­ng.”

Je kan niet tegelijker­tijd het algemeen belang en dat van een privébedri­jf dienen

Eén loon

Wat met zitjes in raden van bestuur van Elia, de beheerder van ons hoogspanni­ngsnet? “Dat kan wel, omdat de overheid een belang heeft in dat bedrijf. Net als bij Proximus. In elk geval willen wij één man/vrouw, één loon. Joris VANDENBROU­CKE

Fractielei­der sp.a in Vlaams Parlement Burgemeest­ers en schepenen die namens hun functie ook in intercommu­nales zetelen, moeten zelfs niets krijgen, de anderen 205 euro.”

Verbist: ontslag

In Antwerpen heeft gemeentera­adslid Leen Verbist (sp.a) na de ontstane ophef zaterdag ontslag genomen. Vrijdag geraakte bekend dat zij jarenlang de vergoeding voor het mandaat van Telenet van Koen Kennis (N-VA) had ontvangen. Kennis had tot vorige week die 30.000 euro niet gemist en Verbist had nooit gemerkt dat ze het geld ontvangen had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium