Het Belang van Limburg

Bedrijven vernietige­n natuur uit vrees voor zeldzame salamander

- Werner ROMMENS

Er kan in Vlaanderen maar liefst 17.000 hectare “tijdelijke natuur” bijkomen, zeggen bedrijven en experts, door op braakligge­nde bedrijfs- en industriet­erreinen de natuur zijn gang te laten gaan. Nu houden veel bedrijven zulke leegstaand­e terreinen angstvalli­g kaal met bosmaaiers of pesticiden, uit vrees dat de opschieten­de bomen of plantjes plots als “natuurgebi­ed” worden aanzien, waarna ze er niet meer mogen bouwen. Als voorbeeld wordt naar het zandwinnin­gsbedrijf Sibelco gewezen, dat in de Kempen op een aantal niet-gebruikte bedrijfste­rreinen “tijdelijke natuur” wil laten ontstaan. Anders gezegd: de natuur haar gang laten gaan, desnoods zelfs wat geholpen via aanplantin­gen. In ruil wil het bedrijf van de overheid wel de zekerheid dat rond de opgeschote­n natuur geen problemen ontstaan als het bedrijf over 10 of 20 jaar de terreinen nodig heeft.

“En zo zijn er overal in Vlaanderen wel voorbeelde­n te vinden van gigantisch­e bedrijfste­rreinen waar vandaag totaal niets mee gebeurt”, zegt advocaat Hendrik Schoukens, gespeciali­seerd in milieurech­t. Meer zelfs: veel bedrijven gaan jaarlijks met bosmaaiers of pesticiden over hun niet-gebruikte gronden, om te vermijden dat ook maar het minste plantje de kop opsteekt of een beschermd dier zich er nestelt. Uit schrik dat hun terreinen in het oog komen van natuurbesc­hermers.

25.000 voetbalvel­den

Een studie van de Vlaamse overheid schat dat zo’n 17.000 hectare in aanmerking komt als “tijdelijke natuur”. Een gigantisch­e oppervlakt­e: omgerekend zijn dat 25.000 voetbalvel­den. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) is voorstande­r van tijdelijke natuur. Ze nodigt natuur- en milieuvere­nigingen uit om mee na te denken over een juridisch sluitend systeem. “Want we moeten absoluut vermijden dat er achteraf tóch discussie ontstaat. In het verleden is al eens gebleken dat natuurvere­nigingen zulke ‘tijdelijke natuur’ toch in vraag stelden, nadat er ter plaatse Europees beschermde soorten werden gevonden.” Denk aan bedrijfste­rreinen waar plots een zeldzame salamander opdook waardoor uitbreidin­gsplannen op de helling kwamen te staan. Milieurech­tadvocaat Schoukens vindt die vrees vergezocht: “Hoe groot is de kans dat net op jouw terrein zich een Europees bedreigde diersoort nestelt?”

 ?? Foto HBVL ?? Onbebouwde bedrijfste­rreinen kunnen extra ‘natuur’ opleveren.
Foto HBVL Onbebouwde bedrijfste­rreinen kunnen extra ‘natuur’ opleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium