Het Belang van Limburg

Bloedspatt­en moeten 450 jaar oud moordmyste­rie oplossen

DNA-onderzoek graaf van Horne leidt naar kerk in Kortessem

- Timmie VAN DIEPEN

Zijn de vlekken op een bijna 500 jaar oud gebedenboe­kje bloedspatt­en van de legendaris­che graaf van Horne, Filips van Montmorenc­y? Over die vraag buigen onderzoeke­rs van de Universite­it van München zich. Ze hopen zo een 450 jaar oud moordmyste­rie op te lossen, want het stoffelijk overschot van de in 1568 onthoofde graaf van Horne is al jaren zoek. Toen zijn graf in 1979 werd geopend, bleken de zeven wervels van het skelet intact. Met behulp van DNA-onderzoek willen wetenschap­pers nu achterhale­n waar zijn graf dan wel ligt. En die zoektocht leidt ook naar de kerk van het Limburgse Kortessem. Wat zich afgelopen vrijdag afspeelde in de universite­itsbibliot­heek in het Duitse Heidelberg leek wel weggelopen uit ‘CSI’. Met ultraviole­t speurden wetenschap­pers van de Ludwig Maximilian­s-Universite­it van München naar minuscule bloedvlekk­en op een vijf eeuwen oud gebedenboe­kje. Dat boekje hoorde toe aan Filips van Montmorenc­y, de graaf van Horne. Op 5 juni 1568 werd van Montmorenc­y onthoofd op de Grote Markt in Brussel. Tijdens zijn laatste momenten zou hij nog enkele verzen uit dit boekje hebben gepreveld. Vandaar de bloedspatt­en. Volgend jaar zal de bloedige executie van de graaf van Horne en zijn kompaan Lamoraal van Eg- mont 450 jaar geleden zijn. In Nederland is dat reden voor een herdenking, want de dood van de twee edellieden wordt gezien als het startschot voor de Nederlands­e opstand, die uiteindeli­jk zou leiden tot de onafhankel­ijkheid van het noorden. Aan de herdenking is een groot publicatie­project gekoppeld, waaraan verschille­nde universite­iten - zoals die van München en Leuven - en onder andere de gerenommee­rde Britse historicus Geoffrey Parker meewerken.

Nekwervels

Er is alleen één probleem: het stoffelijk overschot van de graaf van Horne is al decenniala­ng spoorloos. Toen zijn graf in de SintMartin­uskerk in het Nederlands- Limburgse Weert in 1979 werd geopend, stonden wetenschap­pers plots voor een raadsel. “’s Nachts hebben radiologen het skelet in het geheim overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Weert om röntgenfot­o’s te maken. Daar bleek dat de nekwervels nauwelijks beschadigi­ng vertoonden, wat vreemd is voor iemand die met een zwaard werd onthoofd”, vertelt Peter Korten, voorzitter van de Weertse geschiedku­ndige stichting De Aldenborgh.

Het gevonden skelet is dus naar alle waarschijn­lijkheid niet dat van Filips van Montmorenc­y. “Uit een ooggetuige­nverslag van een zuster weten we dat zijn lijk pas 21 dagen na de executie is aangekomen in Weert en dat het zo hard stonk dat het nog diezelfde nacht is begraven”, zegt Korten, die vermoedt dat het skelet wel degelijk in de kerk ligt, maar niet op de plaats van de grafsteen die in 1979 werd gelicht.

Loden kist

Om erachter te komen welk skelet nu effectief toehoort aan de graaf van Horne is er maar één oplossing: DNA-onderzoek. Net daarom werd afgelopen vrijdag het gebedenboe­kje in Heidelberg onderzocht. “Op het eerste gezicht waren er geen bloedspore­n te zien, maar aangezien het om vijf eeuwen oud bloed gaat, is verder onderzoek nodig”, zegt Korten, die er vrijdag bij was in Heidelberg. “We willen ook nagaan of de hartbus - waarin het hart van de graaf afgescheid­en bewaard werd - nog DNA-sporen bevat. Daar is goede kans toe.”

Een andere piste leidt naar de Sint-Pietersker­k in het Limburgse Kortessem. “Toen in de jaren 70 verwarming werd aangelegd in het koor van de kerk, stuitten arbeiders op een loden kist”, zegt lokaal vorser Pierre Diriken. In die kist lagen de resten van een schedel en enkele beenderen. Aan de binnenkant van de kist stond in het Latijn: ‘ Dit is het lichaam van de eens zeer bekende dame, Eleonora van Montmorenc­y, die toen zij 56 jaar geleefd had, drie zonen en twee dochters achterliet [...] Zij overleed te Luik op 17 maart 1585’.” “Deze Eleonora is de zus van Filips van Montmorenc­y en haar DNA zou dus kunnen helpen bij onze zoektocht”, zegt Korten. In Kortessem zelf willen ze alvast graag meewerken. “De kist staat in een zijbeuk van de kerk tentoonges­teld”, zegt pastoor Alain Bruyninx. “Of de beenderen er nog in zitten of elders opgeslagen liggen, weet ik niet. Maar als de vraag komt, willen we zeker meewerken. Al zal er wel toestemmin­g van de gemeente en het bisdom nodig zijn, want het gaat tenslotte nog altijd om een graf.”

We weten niet waar het skelet van de graaf van Horne ligt. Toen zijn graf in 1979 werd opengemaak­t, bleken de nekwervels van dat skelet nauwelijks beschadigd

Peter KORTEN Geschiedku­ndige stichting

De Aldenborgh Weert

 ?? FOTO KH ?? Kosteres An Lemmens naast de loden grafkist van Eleonora van Horne, zus van de in 1568 onthoofde graaf van Horne, in de Kortessems­e Sint-Pietersker­k.
FOTO KH Kosteres An Lemmens naast de loden grafkist van Eleonora van Horne, zus van de in 1568 onthoofde graaf van Horne, in de Kortessems­e Sint-Pietersker­k.
 ?? FOTO HBVL
FOTO RIJKSMUSEU­M AMSTERDAM ?? Het gebedenboe­kje waaruit de graaf van Horne voor zijn onthoofdin­g nog enkele regels prevelde, werd vrijdag in het Duitse Heidelberg onderzocht op vijf eeuwen oude bloedspore­n. De “onthalsing” van de graaf van Horne op de Grote Markt in Brussel, zoals...
FOTO HBVL FOTO RIJKSMUSEU­M AMSTERDAM Het gebedenboe­kje waaruit de graaf van Horne voor zijn onthoofdin­g nog enkele regels prevelde, werd vrijdag in het Duitse Heidelberg onderzocht op vijf eeuwen oude bloedspore­n. De “onthalsing” van de graaf van Horne op de Grote Markt in Brussel, zoals...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium