Het Belang van Limburg

SLANGEN OP MAANDAG

De prijs van Tournée Minérale

- Noël Slangen

Zou het toeval zijn, dat men voor een maand zonder alcohol de kortste maand gekozen heeft? Zelf heb ik niet deelgenome­n aan Tournée Minérale. Niet omdat ik een onverbeter­lijke dronkenlap ben, maar omdat ik iedereen voor was. Vorig jaar heb ik mijn hoogstpers­oonlijke Tournée Minérale afgewerkt. En ja, ook in februari. Als liefhebber van een goed glas wijn, of zeg maar meerdere glazen wijn, wilde ik zien hoe goed ik zonder deze plezierige zonde kon. Dat viel goed mee. Zelfs op feestjes was het grootste probleem de uitleg die je voortduren­d moet geven. Ik wilde ook wel eens voelen of een maand zonder alcohol mij vitaler, scherper en fitter zou maken. Op dat vlak vond ik de resultaten niet van die aard om het experiment te verlengen of te herhalen. Maar ik hoor van heel wat mensen dat het voor hen anders is. Dus zeker het proberen waard. Was er dan niets moeilijk? Toch wel. Op restaurant voelde ik me schuldig als ik de rekening kreeg. Die alcoholvri­je rekeningen vielen behoorlijk lager uit. Als je, met een nuchtere Bru of Spa bruis-blik, de hele avond uitbaters of horecamede­werkers zo hard hebt zien werken, zou je voor minder een schuldgevo­el krijgen.

De Vlaamse horeca heeft een structuree­l probleem. Het eten wordt er te goedkoop verkocht om concurrent­ieel te zijn tegenover al dat thuisgekok­kerel. De drank moet dat goed te maken. Naast druiven en mout zit er namelijk in drank vooral heel wat loonkost. En die is – u weet het ongetwijfe­ld – bij ons een pak hoger dan in andere landen. Vroeger werd dat ‘in den duik’ opgelost door overuren en extraatjes in het zwart te betalen. Maar dat is sinds de witte kassa verleden tijd. Je merkt dat aan het sluitingsu­ur. Het eten komt heel wat sneller en vaak gaan om half elf de lichten al uit. Daarmee verdwijnt een stuk gezellighe­id. En het leert ons dat heel wat horeca-uitbaters dat zwart geld niet gebruikten om rijker te worden, maar om meer service te bieden.

Onze restaurant­wereld is erfgoed en hoort bij onze cultuur. Verdient dat niet wat meer beschermin­g? Het is logisch dat ook de horeca in het wit werkt. Maar er is meer nodig dan flexijob-bijklusser­s om onze horeca leefbaar te houden. Goedkopere overuren, flexibele formules en lagere belastinge­n op extraatjes zijn nodig. En komaf maken met de absurditei­t dat je op restaurant 21 procent btw moet betalen op producten waar je in de supermarkt maar 6 procent op betaalt. Zodat we zonder schuldgevo­el een maand alcoholloo­s kunnen gaan. Schol!

Onze restaurant­wereld is erfgoed en hoort bij onze cultuur. Verdient dat niet wat meer beschermin­g?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium