Het Belang van Limburg

Verkeerwis­sel op Philipsbru­g verloopt vlot

- Dirk JACOBS

De aangekondi­gde trajectwis­sel op de Philipsbru­g in Hasselt is zaterdag rimpelloos verlopen. “De mensen keken goed uit. Dat helpt al een heel eind”, zegt werfleider Jan Van Gestel van Wegen en Verkeer. “De werken zijn goed opgeschote­n, het ombouwen van de baanvakken was in een mum van tijd gebeurd. Zaterdagna­middag kon het verkeer al over de nieuwe brug rijden.” De echte test volgt echter maandag tijdens de ochtend- en avondspits.

Voor de installate­urs van de slagbomen was het zaterdag toch flink doorwerken. Niet alleen moesten er twee gloednieuw­e palen geplaatst, de oude moesten ook worden weggehaald. De slagbomen regelen de tidal flow: tijdens de ochtendspi­ts is er een rijstrook extra richting Hasselt, in de avondspits draait het verkeer op die rijstrook om richting Zonhoven. “Maar we zijn geoefend”, lachen de werkmannen. “We hebben op een jaar tijd toch dertig slagbomen vervangen, die waren meestal aangereden. Binnen de twee uur moeten we hier dan zijn en zo snel mogelijk de dingen weer aan het draaien krijgen.”

Op de brug hevelde een werfkraan de betonnen stootbande­n waarmee de wegvakken afgebakend worden, over van de oude naar de nieuwe brug. “Vier baanvakken om op te werken, dat is luxe”, lacht Jan Van Gestel. “Maar ik ben tevreden dat we dit op deze manier gedaan hebben. Zo is het echt vlot gegaan. De belijning hadden we grotendeel­s vooraf aangebrach­t en dus was het eigenlijk betrekkeli­jk eenvoudig om de betonnen stootbande­n te plaatsen.”

Pukkelpop

Met hulp van de politie werd zaterdagna­middag de allerlaats­te auto over zowel de tijdelijke brug als het oude gedeelte van de Philipsbru­g gejaagd. Zondagavon­d was de oversteek van de tijdelijke brug, boven de spoorlijne­n, al afgebroken. Dinsdag is van de tijdelijke brug geen spoor meer te bekennen. “Intussen trekken we onder de oude brug de tenten op om het asbest te verwijdere­n. Daarmee hopen we klaar te zijn tegen einde maart zodat dan de echte afbraak van de brug kan beginnen. Tegen Pukkelpop moeten we klaar zijn met de betonwerke­n, maar of de brug dan bruikbaar zal zijn voor voetganger­s, is nog niet duidelijk. Wellicht niet, want er zullen bijvoorbee­ld geen balustrade­s zijn op dat moment. Na Pukkelpop gaan we verder met de afwerking om in oktober de beide bruggen in dienst te nemen. Ook onder de brug zullen we dan rond zijn met de aanpassing­swerken. Daar moeten mensen tijdelijk nog over het voorlopige asfalt omdat onze bevoorradi­ngsposten in de regio nog niet actief zijn. Het asfalt voor de fase die nu klaar is, is helemaal uit Gent aangevoerd. Maar ook de zijwegen worden nu snel afgewerkt, de beklinkeri­ng in de buurt gaat alvast volop verder zodat de buurt weer netjes de eigen woning of zaak kan bereiken.”

Maandag wordt de ochtend- en avondspits voor het eerst met de nieuwe situatie geconfront­eerd.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Er werden nieuwe slagbomen geplaatst. Maandag tijdens de ochtendspi­ts volgt de eerste grote test.
Foto SVEN DILLEN Er werden nieuwe slagbomen geplaatst. Maandag tijdens de ochtendspi­ts volgt de eerste grote test.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium