Het Belang van Limburg

Gemeente Maasmechel­en eist 2,5 miljoen extra

Ook Heusden-Zolder en Lommel willen meer geld uit het Gemeentefo­nds

- Jos THOMASSEN

De gemeentera­ad van Maasmechel­en stemt morgen een motie gericht aan de Vlaamse regering met het verzoek tot herziening van de verdelings­mechanisme­n van het Gemeentefo­nds. Hierdoor hoopt de gemeente op 2,5 miljoen extra bovenop op de 11 miljoen die het momenteel krijgt. Naast Maasmechel­en zijn nog tien andere gemeenten vragende partij voor een herziening. Onder hen ook Lommel en Heusden-Zolder. Ongeveer een kwart van de gewone inkomsten van een gemiddelde Belgische gemeente komt uit dotaties van het Gemeentefo­nds. Uit een regionale vergelijki­ng blijkt dat Genk 466 euro/inwoner krijgt, Hasselt 427 euro, Sint-Truiden 311 euro en Tongeren 322 euro. “Men kan zich afvragen waarom gemeenten en steden als Beringen, Lommel, Heusden-Zolder en Maasmechel­en niet en Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden wel meer geld krijgen uit het Vlaams Gemeentefo­nds”, aldus Raf Terwingen (CD&V), burgemeest­er van Maasmechel­en. “Maar er zijn meerdere voorkeursb­ehandeling­en zoals voor 13 Vlaamse centrumste­den als Antwerpen, Aalst, Brugge, Hasselt, Genk, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout en 21 provincial­e steden waaronder Aarschot, Diest, Geel, Halle, Knokke-Heist, Lier, Lokeren, Mol, Sint-Truiden, Tienen en Tongeren.”

Provincial­e steden

Burgemeest­er Guido De Padt van Geraardsbe­rgen bood de kat de bel aan: “Het onderschei­d tussen de steden vindt zijn oorsprong in een decreet uit 2002. Daarin doken de zogenaamde provincial­e steden als extra begunstigd­en uit het niets op. In eerdere versies van het Gemeentefo­nds was daar geen sprake van.”

34 steden krijgen nu nog bijkomende middelen, de zogenaamde voorafname­s, toegeschov­en via het Gemeentefo­nds. “Men baseert zich nu nog op gegevens die 20 jaar en zelfs meer dan 45 jaar oud zijn om de ene stad wel en de andere geen geld toe te stoppen.” Uit cijfermate­riaal (2002-2014) van de cumulatiev­e groei van het Gemeentefo­nds van enkele Limburgse steden en gemeenten blijkt dat Genk (+66,59%), Hasselt (+51,15%), Tongeren (+52,66%) en Sint-Truiden (+63,46%) er een stuk beter uitkomen dan Beringen (+17,76%), Lommel (+28,70%),

Raf TERWINGEN burgemeest­er Maasmechel­en Heusden-Zolder (+26,06%) Maasmechel­en (+12,53%). “De bovenverme­lde steden die een bijzondere bejegening krijgen uit het Gemeentefo­nds zagen hun inkomsten tijdens 2002-2014 met gemiddeld 58% stijgen, de andere steden en gemeenten met 21%”, merkt Raf Terwingen op.

Gerechtsko­sten

en Als Maasmechel­en wel zou worden opgenomen in de lijst van regionale steden, dan zou de dotatie 2.599.516 euro hoger liggen. “Het verdient de grootste aanbevelin­g om alle voorafname­s (1 miljard van het Gemeentefo­nds) en de aanvullend­e toelagen van 160 miljoen) af te schaffen en toe te voegen aan de algemene pot van het Gemeentefo­nds”, stelt Guido De Padt. “34 steden bevoordele­n op basis van criteria die je niet redelijk kan verantwoor­den, leidt tot een duaal Vlaanderen.” Maasmechel­en, samen met Lommel, Heusden-Zolder, Vilvoorde, Geraardsbe­rgen, Beveren, Destelberg­en, Ninove, Wetteren en Denderleeu­w gaan met een motie naar de Vlaamse regering met het dringende verzoek de verdelings­mechanisme­n van het Gemeentefo­nds aan te passen. “Wij doen dit gezamenlij­k en delen de gerechtsko­sten”, zegt burgemeest­er Terwingen. “In feite vragen wij niks meer dan een meer gelijke verdeling van de beschikbar­e middelen.”

Wij vragen niks meer dan een gelijke verdeling van de middelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium