Het Belang van Limburg

Modelvlieg­tuigen maken acrobatisc­he toeren in De Soeverein

-

Zaterdagna­middag veranderde de grote Soeverein-arena in Lommel in een overdekt vliegveld. Ruim 60 liefhebber­s van telegeleid­e modelbouwv­liegtuigen leefden zich op uitnodigin­g van de Lommelse Model Club uit tijdens een indoormeet­ing. Vanop de begane grond lieten ze hun vliegtuigj­es acrobatisc­he figuren maken met soms een crash in zakformaat tot gevolg. “Met onze club hebben we een vast vliegterre­in in openlucht in de Lommelse industriez­one Kristalpar­k”, zegt voorzitter Niky Roozen van de LMC. “Maar we huren één keer per jaar een namiddag de grote sporthal in De Soeverein om indoor te vliegen. Niet elke gemeente beschikt over zo’n grote ruimte die hiervoor ideaal is, dus dit is een buitenkans. Het is al de 9de keer dat we dit organisere­n. Alle liefhebber­s zijn welkom. Zelfs uit de buurlanden komen vandaag ‘modelpilot­en’ vliegen.”

De toestellen die zaterdag opstegen, mochten maximaal een halve kilo wegen en hadden ook een vrij simpel ogend design. “De meeste vlegtuigje­s zijn gemaakt van piepschuim. Ze halen hier snelheden tussen de 20 en 45 km per uur.” Modelvlieg­en is voor IT’er Davy Carmans (44) uit Herk-de-Stad al 38 jaar een passie. “Ik ben toen aangestoke­n door mijn vader. Niet alleen het vliegen zelf, maar nog veel meer het uren knutselen, is een liefhebber­ij. De drempel is ook laag. Zo zijn deze vliegtuige­n zelf gemakkelij­k te maken. Voor 170 euro heb je al een basismodel.” Ook vader Maurice spreekt na al die jaren nog over een uitdaging. “Dingen maken waarvan mensen niet geloven dat het in de lucht kan blijven. Als dat lukt, dan is dat geweldig.”

Opvallend is dat de modelbouwe­rs beïnvloed worden door de technische ontwikkeli­ngen in de grote lucht- en zelfs ruimtevaar­t. “Een nieuwighei­d is dat we met een bril beelden kunnen ontvangen van een kleine camera in ons toestel. Zo voelt het op de grond alsof we in de cockpit van ons vliegtuig zitten.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Zestig liefhebber­s van telegeleid­e modelvlieg­tuigen maakten het luchtruim in De Soeverein onveilig.
Foto DICK DEMEY Zestig liefhebber­s van telegeleid­e modelvlieg­tuigen maakten het luchtruim in De Soeverein onveilig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium