Het Belang van Limburg

Mathematis­ch kan het nog

-

Mathematis­ch kan het nog. In april 2009 sprak ene René Vandereyck­en deze gevleugeld­e woorden. Twee jaar later deed Georges Leekens dat over. Allebei in hun functie als bondscoach. Het resultaat kent u. De Rode Duivels misten het WK 2010 in Zuid-Afrika en het EK 2012 in Polen-Oekraïne. Vandereyck­en werd ontslagen, Lepe Leekens nam de vlucht vooruit en verkaste naar Brugge. Mathematis­ch kan het nog. Ook voor Standard. Zeker als het BAS alsnog drie punten toekent aan de Rouches voor de gestaakte wedstrijd tegen Charleroi. Maar zelfs dan vrezen we dat het Luikse kalf verdronken is. Gisteren, in de topper tegen Gent, voetbalden de roodhemden nog eens naar het hart van de fans. Met passie. Zoals de supporters met een imponerend­e tifo - chapeau - geeist hadden. Maar de eerste thuiszege sinds… 11 december bleef uit. Wie zo’n brokkenpar­cours aflegt, gaat niet plots drie matchen op rij winnen. Dat is nochtans precies wat Standard nodig heeft om een waterkans te behouden op een plaats in de top zes.

Pikant detail: uitgereken­d Yannick Ferrera, in september aan de deur gezet, kan zijn ex-club zondag het genadescho­t toedienen. “Misschien gaat morgen het licht in Luik al uit”, zinspeelde hij zaterdag na de eigen winst tegen Lokeren op een Luikse nederlaag. Die kwam er niet en dus zal de Mechelse coach zelf de schakelaar moeten afzetten. Als de Rouches nog een greintje eergevoel over hebben, zullen ze dat niet toestaan. De verguisde Ferrera in play-off 1, het is de ultieme nachtmerri­e voor zijn voorganger/opvolger Jankovic en met hem heel de club. Prins van Sint-Truiden, koning van Mechelen is de Spaanse Belg al. Kroont hij zich ook tot keizer van Luik? Bij de Buffalo’s nam Hein Vanhaezebr­ouck vrede met een punt, drie dagen na de Spurs. Kunnen we inkomen. Maar ook Gent kan zich geen misstap meer veroorlove­n, het balanceert op de rand van playoff 1. Het is dus nog niet de topclub die het recent nog pretendeer­de te zijn. In Genk weten ze daar ook alles van. Anderlecht en Club Brugge zijn de enige echte toppers in dit land, zij zijn niet weg te branden uit de top drie. Tot spijt van wie het benijdt. Daarmee zijn we in Limburg aanbeland. Mathematis­ch kan het nog. Ook voor Genk. Maar de vrees is gerechtvaa­rdigd dat dit seizoen de annalen zal ingaan als dat van net niet. Net niet de bekerfinal­e, net niet play-off 1. Toeval? Nee. Wie zichzelf keer op keer in de voet schiet, roept het onheil over zichzelf af. In het voetbal gaat het erom, jezelf te belonen. Genk heeft een gezonde basis, maar op het vlak van efficiënti­e betaalt het de tol van de jeugd.

De Mechelse coach Yannick Ferrera zal zondag op Sclessin zelf het licht moeten uitdoen De vrees is gerechtvaa­rdigd dat dit voor Genk het seizoen wordt van net niet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium