Het Belang van Limburg

Mister T heeft goud in beide voeten

Youri Tielemans beslist topper met twee geniale afstandssc­hoten in twee minuten

- Jürgen Geril

Dit kunnen alleen de grootsten: invallen en meteen van buiten de rechthoek een bal met rechts in de winkelhaak knallen. Maar de allergroot­sten, die doen het kunstje twee minuten later over met links en jagen ook dan het leer in de kruising. Wereldklas­se. Anderlecht lag onder tegen Oostende, maar blijft op kop dankzij Youri Tielemans (19), die heel Europa opnieuw deed watertande­n.

Elke topclub - Club, Gent, Genk en Standard - had tot nu toe verloren in de Versluys Arena. Ook Anderlecht had KV Oostende bij de keel. Paars-wit kwam weer niet eens aan 50 procent balbezit, maar toch legde de kustploeg zich achteraf ridderlijk neer bij de nederlaag. Hun fans keken met open mond naar de beelden en de spelers beseften dat ze bevoorrech­te toeschouwe­rs waren geweest van een geniaal schouwspel. “Die Tielemans, dat is toch een ander niveau”, stelde Sebastien Siani.

Zoals Ludo Coeck?

Voor het eerst in lange tijd kreeg Tielemans nochtans rust van trainer René Weiler, maar in minuut 58 kwam hij de lichtgeble­sseerde Hanni vervangen bij 1-1. De bom die hij even later met zijn rechter afvuurde, haalde een snelheid van 111 km/u. En voor wie dacht dat het een toevalstre­ffer was: zijn tweede goal was meer een plaatsbal, maar dit keer met links en in de andere winkelhaak. “Oostende zette goed druk”, stelde keeper Frank Boeckx. “Maar toen dacht Youri: effe trappen.” Wie deed het Tielemans ooit voor? Menig RSCA-supporter verwees naar wijlen Ludo Coeck. Maar had die zoveel finesse in beide benen?

“Ik ga hier weg met een heel goed gevoel”, lachte Tielemans. “Het kan niet beter. De trainer vraagt steeds aan de invallers om het verschil te maken en dat is wat ik deed. Natuurlijk vierde ik mijn goals met onze supporters. Voor hen is dit een lange verplaatsi­ng en dit was mijn manier om iets terug te geven.” Sommige supporters hekelen nochtans het beleid van RSCA. Voor hen is Tielemans nog één van de enige met het echte Anderlecht-DNA. Trainer René Weiler weigerde evenwel lyrisch te doen. “Het waren buitengewo­ne doelpunten, ja. Maar we weten dat Youri een goeie traptechni­ek heeft. Het doet deugd om zulke spelers te hebben die ook een moeilijke wedstrijd kunnen beslissen.”

Toch wreef Herman Van Holsbeeck op de tribune eens in zijn handen. De RSCA-manager was vorige week op het Champions League-duel tussen Bayern München en Arsenal. Het lijkt nu al een feit dat Van Holsbeeck deze zomer van zijn jeugdprodu­ct de duurste transfer ooit uit België gaat maken. Met een prijs die hoger ligt dan de 21,75 miljoen euro die Standard in 2012 kreeg van Everton voor Marouane Fellaini. Twee zo’n klassegoal­s doen Tielemans’ waarde alleen maar stijgen. “Matige invalbeurt, zei ik achteraf tegen Youri”, grijnsde Boeckx. “Er is altijd ruimte voor verbeterin­g hé. Neen serieus. Zo’n wisselspel­er: daar droomt elke trainer van. Tielemans werkt echt elke training aan zijn traptechni­ek en ik moet me dikwijls omdraaien. Binnenkort verwacht ik ook een doeltreffe­nde vrije trap van hem. De tijd dat zoiets alleen lukt op training, is bijna voorbij.”

Mister T.

De twee bommen sloegen Oostende murw en de graaicultu­ur van RSCA duurt voort. In zijn efficients­te seizoen ooit zit Tielemans nu al aan zestien goals in alle competitie­s samen. Daar zijn verschille­nde penalty’s bij, maar zes treffers knalde hij ook raak van buiten de grote rechthoek. Bondscoach Martinez blijft hem alleszins oproepen voor de Duivels en ook Romelu en Jordan Lukaku, gisteren eregasten op Oostende, maakten publicitei­t. “Wat een toptalent”, lachte Big Rom. Laat de aanbieding­en dus maar komen. Mr. T van The A-team had goud rond zijn nek. De Mr. T van Anderlecht heeft goud in beide voeten.

 ?? FOTO BELGA ?? Youri Tielemans moet in de zomer meer opbrengen dan de 21,75 miljoen die Everton voor Marouane Fellaini betaalde.
FOTO BELGA Youri Tielemans moet in de zomer meer opbrengen dan de 21,75 miljoen die Everton voor Marouane Fellaini betaalde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium